Popotništvo (foto): Brioni – prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine
Spletni Časnik
1. volilna enota

Petek, 3. julij 2015 ob 14:22

Odpri galerijo

Občutek na Brionih še zdaleč ni podoben tistemu tipičnemu na Hrvaških plažah, temveč bolj podoben tistemu v Safariju daleč nekje v južni Afriki.

Brione sestavlja skupina štirinajstih majhnih otokov, kateri se nahajajo na zahodni strani Istre. Od celine jih ločuje le dva kilometra širok Fažanski kanal. V skupini otokov sta največja in tudi najbolj obiskana otoka Veliki Brijun in Mali Brijun. Otoki naj bi bili naseljeni že rimski dobi, na kar pričajo arheološke izkopanine. Že v tistem času so bili namenjeni za turistično destinacijo, kakor tudi danes. Izhodišče do otokov je najbolje iz Pule, od koder redno vozijo turistične ladjice.

Otoki namenjeni turizmu

Že v rimskem obdobju so bili otoki priljubljena turistična atrakcija. Ko pa je otoke v drugi polovici 19. stoletja kupil meranski indistrijalec, je v celotnem območju uredil luksuzni turistični center. Otokom pa ni prizanesla vojna, v prvi svetovni vojni so prišli v last švicarskega turističnega društva, kasneje pod italjansko finančno ministrstvo, nakar so jih v drugi svetovni vojni precej uničili tako italjanski fašisti kot tudi nemški okupatorji.

Po osvoboditvi pa so jugoslovanske oblasti otoke ponovno oživele. To, da so otoki nekaj posebnega, je opazil tudi Josip Broz Tito, ki si je tam uredil svojo počitniško rezidenco. Danes pa je ravno ta rezidenca in pa tudi narodni park zaradi lepe pokrajine razlog za ponovno aktivno turistično dogajanje na otokih. Obiskuje jih namreč mnogo turistov.

Eno, dvo ali večdnevni izlet

Brioni so primerni tako za kratke izlete, kot tudi daljše z vključenim letovanjem v okoliških destinacijah. Mnogi obiskovalci se odločajo za ogled otočja med letovanje v bližnjih destinacijah, kjer mnoge agencije ponujajo organizirane in vodene izlete. Vodeni izleti so na voljo v različnih jezikih. Zaradi nacionalnega parka je gibanje sicer precej omejeno, obisk glavnega otoka je možen le vodeno, za ostale otoke pa je potrebno plačati vstopnino.

Ko prispete z ladjico na otok, vas pričaka vlakec z katerim se zapeljete na ogled otoka. Vožnja poteka mimo igrišča za golf, plaže, safari parka. Najkrajši voden ogled traja približno dve uri, medtem ko so na voljo še daljši ogledi. Za tem pa sledi še ogled Titovega muzeja, kjer je na ogled mnogo slik o naši pestri zgodovini ter mnogo ostalih zanimivosti o velikih potezah Tita. Pred muzejem pa za piko na i stoji še veličastno starodobno vozilo Tita. Na otoku je dovoljeno tudi kopanje, a samo na plaži tik ob pristanišču. Prenočišča na otoku so možna v dveh hotelih. Da pa si lahko vzamete zase vsaj nekaj časa, si lahko izposodite kolesa in vsaj malo pobegnete na svoje.

Prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine

Tako kot po celotni jadranski obali je tudi na Brionih moč opazovati naravne lepote in ob tem tudi kulturno dediščino. Ugodno geografsko lego so prepoznali že v prazgodovini, od česar se danes na otokih nahajajo mnogi arheološka najdbišča. Sledovi zgodovine obiskovalce spremljajo na vsakem koraku Brionov, saj naj bi jih bilo kar okoli sto, katera sta pomembna tako arheološko kot tudi kulturno-zgodovinsko. Okoli celotnega otoka je kristalno čisto morje, otok je poraščen z razni mediteranskim rastlinjem, kar pa vse skupaj še najbolj popestri istrski kamen.

Turizem na Brionih se vedno bolj razvija. Tako je danes tam na voljo poleg mnogih ogledov, nekaj prenočišč, kopanja tudi golf igrišče, jahting, organizacija kongresov in team buildingov, lahko pa se tam tudi poročite. A še vedno pa ostajajo Brioni za vse najbolj poznani in ogledna vredni zaradi lepe narave, živalskega vrta, kulturne dediščine ter muzeja Josipa Broza Tita.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Popotništvo (foto): Brioni – prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine - Časnik

Sorodni prispevki: Popotništvo (foto): Svilena cesta 2014 Svilena cesta 2014 – Uzbekistan, Tadžikistan, Afganistan in Kirgizistan Od nekdaj sem imel rad knjige in filme. V primeru Rudyarda Kiplinga in knjige ter filma... Popotništvo (foto): Pokopališče vlakom Uyuni   BIZARNO POKOPALIŠČE VLAKOV Južna Bolivija je orjaška […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

2626 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

2635 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

2643 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

2588 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

2578 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

2597 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Popotništvo (foto): Brioni – prepletanje naravnih lepot in kulturne dediščine