KOLEDAR DOGODKOV: Leto 1945 – 70 let potem, Predstavitev knjige Črna maša, Proces proti Črtomirju Na
Spletni Časnik

Četrtek, 28. Maj 2015 ob 11:11

Leto 1945 – 70 let potem

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pripravljamo znanstveni posvet v organizaciji Študijskega centra za narodno spravo, Nove slovenske zaveze, Slovenskih katoliških izobražencev in Zbora za republiko. Naslov posveta je Leto 1945 – 70 let potem. Posvet bo potekal v četrtek, 28. maja 2015 od 9. ure dalje, v prostorih Državnega sveta Republike Slovenije, na Šubičevi 4 v Ljubljani. PROGRAM je objavljen tu.

Posvet bo osvetlil dogodke v letu 1945 in po njem z zgodovinskega, pravnega, teološkega, sociološkega, politično analitičnega in publicističnega vidika. Sodelovanje je do sedaj potrdilo 13 uglednih strokovnjakov, znanstvenikov z naštetih področij, ki bodo problemsko predstavili dogajanje v slovenskem prostoru ob koncu vojne in opravili prerez opravljenih raziskav in dejavnosti v sedmih desetletjih po končani vojni. Ozrli pa se bodo tudi v prihodnost in podali izhodišča za razmisleke o reševanju spravnega vprašanja v slovenski družbi.

Na posvetu bomo prisluhnili zgodbam pričevalcev, ki jih je vojni in povojni čas odločilno zaznamoval in ki bodo preko svojih osebnih zgodb osvetlili ta zgodovinski trenutek, ter povedali, kako je vojno na svoji koži občutil posameznik, kako se je dotaknila mladega človeka, otroka, moža in žene.

Ta dan bo v Državnem svetu na ogled fotografska razstava UMIK ČEZ LJUBELJ – MAJ 1945, na katerem bodo razstavljene fotografije fotografa Marjana Kocmurja iz leta 1945.

PS: Za vstop v Državni svet je potreben osebni dokument.

________________

Predstavitev knjige Tineta Debeljaka Črna maša

Vabljeni na predstavitev knjige Tineta Debeljaka z naslovom Črna maša, ki bo v četrtek, 28. maja, ob 19. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani.

Knjiga je opremljena z lesorezi Bare Remec, ki z vso težo ilustrirajo Veliko črno mašo. Knjiga je pri založbi Družina izšla ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, dopolnjena pa je z literarno zgodovinsko študijo dr. Marije Stanonik, prispevkom Helene Janežič o življenju in delu dr. Tineta Debeljaka ter predstavitvijo lesorezov Bare Remec v prispevku dr. Milčka Komelja.

Predstavitev bo povezoval Tone Rode, z njim pa bodo dr. Marija Stanonik, Justin Stanovnik in dr. Milček Komelj.
________________

Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim

Arhiv Republike Slovenije vabljeni na predstavitev publikacije publikacije Kazenski proces proti Črtomirju Nagodetu in soobtoženim avtoric dr. Mateje Jeraj in dr. Jelke Melik.

Predstavitev bo v petek, 29. maja 2015 ob 11. uri, v avli v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije, Zvezdarska 1.

Publikacijo bodo predstavili prof. dr. Peter Vodopivec, doc. dr. Gorazd Bajc in avtorici.

________________

Spomin na žrtve 70 let po Titovem govoru

Nova slovenska zaveza vabi v soboto 30. maja 2015 ob 11. uri na Kongresni trg v Ljubljani, kjer bi na shodu spomnili širšo slovensko javnost, da je zadnjo soboto v maju 1945 prav na tem mestu množica slišala govor jugoslovanskega diktatorja Tita in njegovo napoved genocida, ki je nato Slovenijo spremenil v največje morišče v Evropi.

Zbrani na shodu bodo na enem mestu opomnili na tragične žrtve, ki so zapisane na farnih spominskih ploščah ter tako z enotnim slovenskim spominskim križem tudi vidno spomnili na nedoumljivo razsežnost nasilja, ki dostojnega epiloga še danes ni dočakalo.

Za večjo javno zavest je pripravljen projekt »Slovenski spominski križ«, ki bo z lastnim križem poimensko obeležil vsako župnijo, v kateri so postavljene farne plošče ter navedel število napisanih žrtev. S skoraj 170 križi, ki jih bodo nosili predstavniki župnij, bodo na enem kraju predstavili geografsko in številčno razsežnost pobojev, ki imajo svoj vir v govoru jugoslovanskega diktatorja.
________________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

KOLEDAR DOGODKOV: Leto 1945 – 70 let potem, Predstavitev knjige Črna maša, Proces proti

Sorodni prispevki: Utrinek: Podelitev častnih priznanj Boruta Meška Združenje novinarjev in publicistov je podelilo častna priznanja Boruta Meška. Priznanje za življenjsko delo je prejel filolog Justin Stanovnik za osveščanje slovenske družbe, priznanji za... Prejeli smo: Pred slovesnostjo v Grahovem Resnica o protikomunističnih in civilnih žrtvah […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Leto 1945 – 70 let potem, Predstavitev knjige Črna maša, Proces proti Črtomirju Na