R. Bider: Povezanost v Ljubezni je edina revolucija, ki nas lahko reši
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sreda, 20. Maj 2015 ob 11:43

Odpri galerijo

Bogu hvala za vse srčne vzgibe, ki so nas danes pripeljali na Brezje, h Kraljici miru! Če smo tu, pomeni, da nam ni vseeno. Priklicala nas je ljubeča skrb za naš narod, žeja po miroljubnem sožitju in sočutju med nami, potreba po obžalovanju slehernega trpljenja, po spominjanju vseh žrtev, po iskreni želji za odpiranje polni resnici o preteklem in sedanjem dogajanju. Najbrž vsi slutimo, da je povezanost v Ljubezni edini preobrat, edina revolucija, ki nas lahko reši.

Po sedemdesetih letih se zdi, da postajajo zidovi med nami še višji in debelejši. A vsaka ločenost je lahko tudi povezanost. Jetnika, ki sta zaprta v sosednjih celicah, se sporazumevata s trkanjem po steni. Stena ju ločuje, hkrati pa je tista, ki jima omogoča, da komunicirata. Kaj bi si lahko s trkanjem po stenah končno povedali sprti slovenski bratje? Morda najprej to, da nam je vsem skupaj globoko žal. Da so posledice vojne strahotne, za vse. Ostajajo zmaličena telesa in ranjene duše. Še vedno naši rojaki brezimni ležijo pobiti in zasuti v jamah, drugi životarijo s pobitimi srci. Ko se bomo lahko skupaj zjokali, ko se nas bo dotaknila zavest skupne človeškosti in nas povezalo domoljubje, bomo začeli spoštljivo poslušati drug drugega in zidovi bodo začeli izginjati. Saj smo zasnovani in rojeni za občestvo in za svoj razcvet vsi potrebujemo prijateljstvo. Zato sta, kot vsaka bolečina, tudi naša razdeljenost znamenje skrivnostne rasti življenja in priložnost za novo obdobje miru in edinosti. Ni nam treba čakati, da bo vse porušeno, preden bomo končno začeli misliti in ljubiti.

Papež Frančišek je razglasil jubilejno leto usmiljenja – kot nalašč za nas. Usmiljenje je vrlina, ki ne odpravlja krivde, premaguje pa zamero, ne ukinja spomina, ampak jezo, ne odpravlja boja, presega pa sovraštvo – z ljubeznijo do človeka. Blagor njim, ki se bojujejo z usmiljenjem v srcu! Odpustiti ne pomeni pozabiti na žrtve in na potreben boj proti zlu. Bog nas kliče, da zavračamo vse, kar povzroča trpljenje in uničevanje in vabi k spoštovanju in varovanju spomina na vsako človeško življenje. Občutljivo ravnanje drug z drugim nam narekuje sam Bog, ko se nam pokaže le v obličju trpečega Sina na križu. Šele ko bodo obličja vseh žrtev oživela v naših srcih, jih bomo lahko tudi dostojno pokopali.

Pobude pod naslovom Resnica in sočutje na mnoge načine gojijo kulturo spominjanja, izrekanja, premišljevanja, upodabljanja, prebolevanja težkih vojnih in revolucionarnih ran. So poziv k premagovanju ravnodušnosti in poziv k pogumu – videti: videti, da smo ranjeni in ranljivi ljudje in si pustiti, da se nas rane dotaknejo. Videti vse stvari, mnoge spregledati, maloštevilne popraviti , kot pravi sveti Bernard. Spremljamo let 70-ih klekljanih golobov po Sloveniji, čakajo nas slikarske razstave, niz pogovorov ob okroglih mizah, pridružimo se lahko varuhom spomina in vseposvojitvi. Vabljeni smo na koncert z naslovom Rože sočutja, k svetim mašam – k uršulinkam, na Zaplaz, pred Hudo jamo, v Kočevski Rog, k blagoslovu kapelice v Kamniku in vseh grobišč, na Žale k Lipi sprave. Prisluhnimo Pasijonkam v Škofji Loki, predvsem pa še bolj odprimo srce trpečemu človeku v nas in ob nas.

Bistvo zdravljenja bo vedno molitev. Zbrani smo pri Mariji Pomagaj. Naj se njen mir, ponižna izročitev in brezmejno zaupanje v Božjo dobroto širijo tudi na nas. Naj nam Marija pomaga, da bomo kljub vsemu hudemu spet celi in pomirjeni!

Romana Bider

Besedilo je bilo prebrano med mašo ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne na Brezjah, 16. maja 2015.

Sorodni Prispevki:

R. Bider: Povezanost v Ljubezni je edina revolucija, ki nas lahko reši - Časnik

Sorodni prispevki: Vabilo: Slovo od Bogdana Žorža “Dobri Oče, hvala za Bogdana, za njegovo jasno besedo, veliko pedagoško ljubezen, pozorno terapevtsko uho, trezen pogled na življenje pogumno pričevanje, zvesto prijateljstvo… Sprejmi ga... Resnica in sočutje: Večeri SFA v Slovenski kinoteki V Slovenskem filmskem arhivu (SFA) […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

R. Bider: Povezanost v Ljubezni je edina revolucija, ki nas lahko reši