J. Dežman v pismu M. Cerarju: Za konec sistemske blokade po Zakonu o vojnih grobiščih
Spletni Časnik

Torek, 19. Maj 2015 ob 09:50

Odpri galerijo

Mnenje Vlade RS k Predlogu Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Ljudmilo Novak.

Člani Komisije Vlade RS za vprašanje prekritih grobišč smo se seznanili z mnenjem Vlade RS k Predlogu Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je Državnemu zboru Republike Slovenije predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Ljudmilo Novak.

Presenetilo nas je stališče Vlade RS, po katerem naj bi obstoječi Zakon o vojnih grobiščih že urejal vsa vprašanja, povezana z evidentiranjem, raziskavami, postopki urejanja in skrbi za prikrita grobišča. Že v naših prejšnjih odzivih na dogajanje okoli priprave Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev je Komisija opozorila na potrebo po sprejetju zakona, ki bi uredil vsa tista področja ukvarjanja s prikritimi grobišči, ki jih obstoječi zakon ne ureja ali pa jih ureja tako pomanjkljivo, da delo v skladu s standardi razvitega sveta ni mogoče. Naštevanje do sedaj opravljenega dela se nam ne zdi argument, s katerim bi bilo mogoče opravičiti nenaklonjenost predlaganemu Zakonu o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Vse našteto v mnenju Vlade RS je bilo opravljeno s skrajnim in predvsem nepotrebnim naporom in sicer prav zaradi nejasnosti v veljavnem Zakonu o vojnih grobiščih.

Večino dela je bilo opravljenega v letih 2000-2008, po vstopu v rov sv. Barbare v Hudi Jami 3.marca 2009 pa se je začela sistemska blokada vseh opravil, ki je možna, ker Zakon o vojnih grobiščih iz leta 2003 ni predvideval, da bomo do leta 2009 topografsko evidentirali več kot 600 prikritih morišč in grobišč. Zaradi te blokade več kot sto na novo ugotovljenih prikritih morišč in grobišč ni niti topografsko obdelanih niti vpisanih v uradne evidence.

Prav tako smo že ugotavljali, da zaradi številnih sprememb noveliranje obstoječega Zakona o vojnih grobiščih ni možno, ampak bi bilo potrebno sprejeti nov zakon. Za kaj takega pa verjetno v tem trenutku nismo sposobni.

Zaradi nedorečenosti veljavnega zakona se vsakič in ob vsaki priložnosti odpirajo javne polemike o pristojnosti, potrebnosti, obsegu in odgovornosti institucij in ljudi, ki se s temi vprašanji ukvarjamo.

Da pa naše pisanje ne bo izzvenelo kot tarnanje, omenimo le enega od zadnjih zapletov, prav pri stvareh, ki jih Vlada RS v Mnenju izpostavlja kot delo, ki nemoteno teče. Javni razpis za premestitev posmrtnih ostankov iz Hude jame v krstice iz inoksa je bilo treba razveljaviti in ponoviti, ker je Komisija ugotovila, (o pripravi javnega razpisa pa ni bila niti obveščena), da je Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve razpisne pogoje pripravilo povsem neskladno s strokovnimi priporočili Inštituta za sodno medicino in brez dogovora s Pivovarno Laško.

Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije, dr. Miro Cerar, člani Komisije Vas še enkrat prosimo, da pred dokončno odločitvijo o zavrnitvi predloga Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev pretehtate vsa dosedanja opozorila o pomanjkljivostih obstoječega Zakona o vojnih grobiščih. Mnenje članov Komisije je, da bi se le z jasno tehnično in postopkovno ureditvijo dela s prikritimi grobišči izognili vsakokratnemu medijskemu izpostavljanju človeških posmrtnih ostankov in posledično polemiki o krivdi, odgovornosti in grehu na nivoju urejanja prikritih grobišč. Menimo, da bomo morda tudi s takim “postopkovnim” zakonom lažje zacelili rane, ki že desetletja bremenijo našo družbo, kar ugotavlja v svojem Mnenju tudi Vlada Republike Slovenije.

V pričakovanju vašega naklonjenega odgovora vas lepo pozdravljamo.

Dr. Jože Dežman
Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Sorodni Prispevki:

J. Dežman v pismu M. Cerarju: Za konec sistemske blokade po Zakonu o vojnih grobiščih - Časnik

Sorodni prispevki: Prejeli smo: Na potezi sta zmagovalec nelegitimnih volitev in predsednik republike Kljub edinemu političnemu zaporniku v EU, nepoštenim in nesvobodnim volitvam, bo SDS storila vse za dobro Slovenije in njenih ljudi. Od vladajoče garniture in predsednika... Utrinek: SMC – klovnovska stranka? – OPRAVIČILO […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

J. Dežman v pismu M. Cerarju: Za konec sistemske blokade po Zakonu o vojnih grobiščih