Prejeli smo: Posvet TIGR in njegov pomen za današnji čas
Spletni Časnik

Petek, 8. Maj 2015 ob 10:17

Odpri galerijo

Posvet TIGR in njegov pomen za današnji čas bo vponedeljek, 11.05.2015, ob 10 uri v dvorani Državnega sveta RS. Vstop je prost, z osebnim dokumentom.

Ob 70 letnici konca 2. svetovne vojne je čas tudi za spomin na TIGR na državnem nivoju, saj je prav TIGR avtentični in resnični začetnik upora proti okupatorju.

13. maja 1941 je prišlo na Mali gori pri Ribnici do prvega oboroženega spopada tigrovcev z okupatorjem na slovenskih tleh. V spopadu je padel Danilo Zelen, član ožjega vodstva TIGR-a in njegov vojaški poveljnik.

Organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka) je bila antifašistično domoljubno gibanje, ki se je razvilo v 20-letih prejšnjega stoletja na Primorskem, takrat pod Italijo. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, brez izključevanja, v boju za pravice in svoboščine Slovencev pod fašističnim totalitarizmom. Gibanje je bilo dobro organizirano in oboroženo in se je kot tako lahko hitro odzvalo že na samem začetku tuje okupacije Slovenije 1941 leta in se vključilo v skupen narodno osvobodilni boj. Organizacija TIGR, člani in somišljeniki, je bila celotno obdobje od 1927 – 1945 zgled pluralnega sodelovanja v antifašističnem in narodnoosvobodilnem boju.

13. maj, dan prvega oboroženega spopada Slovencev – tigrovcev z okupatorjem, predstavlja simbol začetka množične vstaje Slovencev proti okupatorju, za današnji čas pa pomeni zgled sodelovanja, brez pogojevanja in izključevanja kogarkoli. Je primer demokratičnega sodelovanja v pluralni družbi pri soustvarjanju skupne sedanjosti in prihodnosti.

Prispevki:

1. Vili Kovačič, civilnodružbeni aktivist in publicist,
Predsednik civilne pobude Gibanje 13. maj:
POMEN IN ZGLED TIGR-A ZA DANAŠNJI ČAS
2 . dr. Branko Marušič, zgodovinar / društvo TIGR
ZAZNAMKI O TIGR-U
3. Borut Rutar, samostojni kulturni delavec, pisatelj
RAZVOJ SLOVENSKEGA ANTIFAŠIZMA OD 1922 DO 1945
4. dr. Miroslava Cencič, raziskovalka zgodovine Primorske
POTEPTANI IDEALI TIGR-OVCEV IN VSEH PRIMORSKIH RODOLJUBOV
5. dr. Rudi Kocjančič, prof. ustavnega prava
SVOBODA ZDRUŽEVANJA IN ORGANIZACIJA TIGR
6. Andrej Magajna, predsednik Krščanskih socialistov Slovenije
KORENINE HEGEMONIZMA ZNOTRAJ NARODNO OSVOBODILNIH FRONT
7. Žiga Šorli, Koordinator Foruma za novo levico:
»DOLOMITSKA IZJAVA« IN POLITIČNO PODREJANJE SOPOTNIKOV
8. mag. Renato Podberšič, magister zgodovinskih znanosti
REVOLUCIONARNO NASILJE NAD TIGROM
9. Majda Metličar, civilna javnost
TOTALITARIZMI IN SLOVENSKO BOLEČINSKO JEDRO
10. Iva Pavlin Žurman, civilna javnost
O PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST SLOVENIJE

Moderator: Andrej Magajna, delegat prve večstrankarske skupščine (1990) in poslanec DZ v mandatu 2008 – 2011; predsednik Koordinacije neparlamentarnih strank in stranke KSS; glavni tajnik Gibanja 13 maj.

Sorodni Prispevki:

Prejeli smo: Posvet TIGR in njegov pomen za današnji čas - Časnik

Sorodni prispevki: Prejeli smo: Naš TIGR namesto naš Tito! Meseca april in maj sta zaznamovana s simboli II. svetovne vojne. Med njimi v Sloveniji najbolj izstopa provokativni napis NAŠ TITO na Sabotinu. Žal je... Nasvidenje v naslednji zgodbi brez spomina Ob zadnjih neumnostih na Sabotinu […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17569 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17527 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17581 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16940 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16897 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16842 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Prejeli smo: Posvet TIGR in njegov pomen za današnji čas