J. Mihovec: Skrivnostna krščanska dežela na etiopski visoki planoti II.
Spletni Časnik
1. volilna enota

Četrtek, 12. Marec 2015 ob 11:07

Odpri galerijo

Nadaljevanje prispevka.

Vendar pa so tudi v raju napake. Portugalskim vojakom so sledili katoliški misijonarji. Med njimi je bil najbolj znan portugalski jezuit Pedro Paez, ki je bil prvi Evropejec, ki je videl izvir Modrega Nila: jezero Tana. Kot orientalske cerkve, ima tudi katoliška cerkev naravno težnjo, da svoje poslanstvo širi po celotnem svetu. Tudi tam, kjer jih niti nočejo. Katoliški jezuiti so v Etiopiji našli svoje sobrate v veri, ki pa so z njihovega stališča imeli ideološko napako. Etipska pravoslavna cerkev je z vidika katolištva heretična. In obratno seveda. Portugalci so svojo vojaško pomoč Etiopcem dostikrat pogojevali s prestopom v katolicizem in priznanjem papeževe vrhovne oblasti. Nelagodno ideološko zavezništvo je trajalo le toliko časa, da je etiopskim kristjanom uspelo pregnati muslimane. Takrat pa Portugalcev in jezuitov, ki so imeli precej grobe načine pri širjenju katolicizma, niso več potrebovali. Prišlo je do splošne vstaje ljudstva, ki jo je vodilo plemstvo in duhovništvo. V uporih so ubili dva cesarja, ki sta bila toliko neprevidna, da sta prestopila v katolištvo in izgnali vse tujce.

Slapovi na Modrem Nilu, foto: Janez Mihovec.

Etiopija je spet izginila v pozabo za naslednji dve stoletji in pol, ko je sredi 19. stoletja postala zanimiva za evropske kolonialne sile. Tokrat je to bila Italija. Vendar pa brez dvoma drži, da je ena od najtanjših svetovnih knjig, knjiga s spiskom italijanskih herojev. Italijani so bili tepeni s strani cesarja Menelika II leta 1896 v bitki pri Abuji. Veličastna zmaga je dala kristjanom poguma in imperialne miselnosti. V naslednjih desetletjih so etiopski kristjani sprožili vrsto ofenziv na jug in vzhod in prvič v moderno državo združili animistična plemena juga in muslimane z vzhoda. V tem času pa domača pravoslavna cerkev spet sreča konkurenco. Tokrat iz nenavadnega dela sveta. V Etiopijo pridejo protestantske cerkve iz Severne Amerike. Velika odločnost in predvsem praktično neomejena denarna sredstva v tej sicer kronično revni državi, so jim pomagali pokristjaniti novo osvojena področja in danes v Etiopiji 60 odstotkov prebivalstva spada med kristjane, a tretjina teh pripada najrazličnejšim protestantskim cerkvam, nekaj pa tudi katoličanom, a treba je reči, da je Vatikan pri pokristjanevanju te edine podsaharske avtohtone krščanske dežele nekoliko zamudil.

Na romanjih se oblečejo v belo, foto: Janez Mihovec.

Dandanes je potovanje po krščanskih svetih mestih prava mešanica avanturizma in potovanja v kulturno in duhovno izredno bogati svet. Starodavna prestolnica Aksum še vedno obstaja in je malo provincialno mestece na severu države. Znano je po svojih več deset metrov visokih obeliskih. Ti izvirajo še iz predkrščanskih časov in so služili kot antene za povezavo z bogovi. Ko je Etiopija krščanska so jih le prekvalificirali za povezavo s krščanskimi nebesi. V mesto pa je še prav posebna znamenitost. To je večja kapela v kateri naj bi bila domnevno spravljena Skrinja zaveze. Prav tista, ki jo je pred tri tisoč leti sin kralja Salomona in prvi cesar Menelik I. domnevno prinesel iz Jeruzalema. Prebivalci Aksuma ob smrti prejšnjega skrbnika izmed svojih prebivalcev izberejo mladega fanta. Ta postane menih in vse svoje življenje preživi v tej kapeli in skrbi za njeno vzdrževanje. Po njegovi smrti se cikel življenja in smrti le ponovi.

Foto: Janez Mihovec.

Prav na eritrejski meji je na vrhu mizaste gore nenavaden samostan Debre Damo, na katerega se da priti le preko navpične kamnite stene po vrvi. Etiopci so strokovnjaki ne za zidavo, ampak za klesanje cerkva v kamniti podlagi. Po celi državi je 400 takšnih cerkva. Posebej veliko jih je na ozemlju severnega ljudstva Tigrejcev, a bistveno bolj znane so tiste cerkve iz Lalibele na ozemlju Amharcev. V treh skupinah ob reki Jordan in gori Tabor tvorijo novi Jeruzalem in so izklesane v skalno podlago 800 let stare cerkve. Daleč najbolj znana je cerkev Svetega Jurija. Cerkev z nepogrešljivim grškim križem na svoji strehi je pravi simbol popolnosti pri gradnji.

Cerkev svetega Jurija, foto: Janez Mihovec.

Etiopsko krščanstvo se je od glavnega cerkvenega telesa ločilo v času velike delitve po četrtem koncilu v Kalcedonu. Od takrat je večino svojega časa preživela ločena od preostalih krščanskih cerkva. Tako z njimi deli svetnike in cerkvena dela do 5. stoletja. Po tistem pa je zavila na svojo samosvojo pot. Opazen je predkrščanski vpliv in vpliv Judov, ki so še do velike lakote v 80-tih letih prejšnjega stoletja živeli predvsem v okolici mesta Goreme v osrednji Etiopiji. Tako poznajo spoštovanje Sabata in tudi obredno čistost pri uživanju hrane: spoštovanje košerja. Tudi nekateri verski obredi in cerkvena oblačila so presenetljivo podobno oblačilom rabinov. Konec koncev prav nič čudnega, saj krščanstvo izhaja iz tega monoteističnega verstva.

Na otokih jezera Tana so skriti samostani, foto: Janez Mihovec.

Kdorkoli že obišče Etiopijo za njega velja, da je pravzaprav obvezen obisk jezera Tana in njegovih samostanov. Izhodišče je mesto Bahir Dar, ki leži v bližini portugalskega mostu preko Modrega Nila, ki mu tu pravijo Abuya. Male ladjice vozijo obiskovalce do samostanov na jezeru. Nekateri so za ženske drugi za moške. V nekatere je dostop dovoljen, v druge je za ženske prepovedan, v tretje pa je prepovedan kar za vse tujce. Samostani so nekaj čisto drugačnega, kot si to predstavlja povprečen Evropejec. Samostani namreč sploh niso zidani, ampak so zgrajeni iz kamnitega temelja, ki je postavljen v krogu. Na ta temelj postavijo lesene nosilne tramove. Prazen prostor med tramovi prepletejo z vejami in te zamažejo z blatom kateremu je zaradi večje trdnosti primešana slama. Na tako nastalo zidovje v krogu postavijo lesene strešne nosilne tramove in vse skupaj pokrijejo s slamnato streho. V zunanjem delu prostora teče krožni hodnik, ki ima na notranji strani prostor za duhovnika, kamor obiskovalci, ki se morajo sezuti že na vhodu ne morejo. Etiopska cerkev ima prav posebno veselje do drobnih duhovnih predmetov. Dva metra dolge palice na katero se človek opira med dolgimi mašami, ropotuljicami s koščki ploščate kovine in mogočnimi umetelno izrezljanimi križi. Prav posebej pa imajo veselje do slikanja. Fresk v našem smislu ne poznajo, saj ne morejo risati na zidano zgradbo. Zato rišejo na bombažne tkanine in te obesijo po blatnih stenah, tako da se osnovne stene ne vidi več. Na slikah so dogodki iz življenja Svete družine in iz življenja družine. Vse te slike so služile kot slikovna izvedba Svetega pisma. Nič čudnega v deželi, kjer je vedno le majhen odstotek prebivalstva obvladal umetnost branja in pisanja ter je še danes pismena le polovica prebivalstva.

Poslikave v samostanih, foto: Janez Mihovec.

Okrogli obliki, ki je pravzaprav tudi podoba klasičnega etiopskega doma, slede cerkve še danes. V tem smislu se je spremenilo le to, da so v vmesnem času opazili dobrobit zvočnikov. Takrat ko je elektrika, se maše prenašajo po zvočnikih. To pa na tak način, da včasih traja ure in ure in da se sliši na kilometre daleč. Takšne cerkve kot jih poznajo pri nas, so začeli graditi šele v zadnjih desetletjih. Takšna je tudi katedrala Svete trojice v Adis Abebi, kjer je pokopan tudi zadnji cesar, vsem znani Haile Selassie.


V Etiopiji zivijo tudi rastafarijanci z Jamajke, foto: Janez Mihovec.

Etiopsko krščanstvo je tako nekaj posebnega. Danes 50 milijonov prebivalcev Etiopije okoli vratu nosi pločevinaste in lesene križce v živ spomin na dva tisoč let zgodovine, ki neizbrisno povezuje njihove prebivalce.

Zaradi majhnih prostorov se molitve pogosto izvajajo zunaj, foto: Janez Mihovec.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

J. Mihovec: Skrivnostna krščanska dežela na etiopski visoki planoti II. - Časnik

Sorodni prispevki: J. Mihovec: Skrivnostna krščanska dežela na etiopski visoki planoti I. Konec 11. stoletja so v Sveto deželo prispeli križarji in začeli sta se dve stoletji vojn med krščanstvom in islamom. Krščanski vitezi so se v... Prejeli smo: Slovenstvo, krščanstvo, demokracija Prof. Tomaž Simčič […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17787 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17740 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17794 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17145 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17100 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17045 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

J. Mihovec: Skrivnostna krščanska dežela na etiopski visoki planoti II.