KOLEDAR DOGODKOV: Predstavitev knjige o Demosu v Trstu
Spletni Časnik

Petek, 27. Februar 2015 ob 12:05

KOLEDAR DOGODKOV: Predstavitev knjige o Demosu v Trstu, Kratki film Teta Mara, Predavanje Ivana Štuheca, Pogovorni večer z Jurijem Paljkom

Predstavitev knjige o Demosu v Trstu

Društvo slovenskih izobražencev in Knjižnica Dušana Černeta vabita v ponedeljek, 2. marca 2015, ob 20. 30 uri,na večer v Peterlinovi dvorani v Ul. Donizetti 3 v Trstu, ki bo posvečen 25-letnici prelomnih dogodkov za Slovenijo.

Bliža se 8. april, ko bo minilo 25 let od prvih povojnih večstrankarskih volitev v Sloveniji. Z zmago koalicije Demos je “slovenska pomlad” dobila možnost, da začne utrjevati procese demokratizacije in osamosvajanja, za katere se je odločila glavnina slovenskega naroda.

Ob knjigi Demos, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija se bodo pogovarjali zgodovinarja, avtorica dr. Andreja Valič Zver in Renato Podbersič ml., ter časnikarja Martin Brecelj in Ivo Jevnikar.

___________

Kratki film Teta Mara

Vabljeni na ogled kratkega filma Teta Mara.

Prisluhnite pripovedi Marije Križaj – Čikove Mare z Godešiča in spoznajte usodo njene družine, ki jo je zaznamoval čas druge svetovne vojne.

torek, 3. marca 2015, ob 19.30 v dvorani Krajevne skupnosti Godešiči.

Gostje večera:

David Sipoš, režiser filma
Tatjana Splichal, producentka filma
Jože Bartolj, oddaja Moja zgodba na Radiu Ognjišče
dr. Jože Dežman, pobuda Resnica in sočutje

Z nami bo tudi Marija Križaj – teta Mara.

V kulturnem programu bodo sodelovala dekleta vokalne skupine Nobile.

___________

Predavanje Ivana Štuheca

Skupnost družin Sončnica vabi v torek, 3. marca 2015, na drugo od letošnjih Predavanj. Gost večera bo znani slovenski teolog, filozof morale in profesor Ivan Štuhec, ki bo spregovoril na temo Živeti in vzgajati s pametjo za vrednote. Srečanje, ki letos poteka v sodelovanju s Srečanji pod lipami, bo v Domu Franca Močnika v ulici San Giovanni, 9 v Gorici ob 20. uri.

___________

Pogovorni večer z Jurijem Paljkom v Rotundi blaženega Elija

Predstavitev knjige Jurija Paljka, Kaj sploh počnem tukaj (Mladinska knjiga, Ljubljana 2014); v sredo, 4. marca 2015, ob 19. uri v Rotundi blaženega Elija, Dijaška ulica, Koper.
Z avtorjem knjige se bo pogovarjala Ines Cergol, pesnica in profesorica slovenščine na koprski gimnaziji.

  • Kakšen je dober novinar? Naj novinarji resničnost razkrivajo, opisujejo ali jo tudi ustvarjajo? Kakšna etična vprašanja se ob tem sprožajo? So novinarji v službi resnice ali v službi oblasti? Kako ocenjujete stanje novinarstva v Sloveniji?
  • Koliko knjig ste že prebrali? Katere knjige berete sedaj? Kdaj berete in kako najdete za to čas? Katere knjige so vas doslej najbolj nagovorile?
  • Zakaj napisati knjigo? Kako začeti?

___________

Postna premišljevanja 2015

Nadškofijski referat za versko izobraževanje odraslih vabi na postna premišljevanja, ki bodo vsak postni četrtek ob 19.30 v dvorani Teološke fakultete, Poljanska 4, v Ljubljani:

* 5. marca: Kam bo zgrmela rast zunajzakonskih skupnosti?, predava: p. Lojze Markelj;

* 12. marca: Kako zakon in družina lahko spodbudita ponovni vzpon vere? Znamenja upanja., predavata: zakonca Dani in Vilma Siter, pričujeta še dva zakonska para;

* 19. marca: Zloraba elektronike, interneta. Kako vzgajati?, predava: Matic Zupančič;

* 26. marca: Moč pozitivnega mišljenja v družinah, predava: mons dr. Rudi Koncilija

Beri dalje...

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

18900 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

18857 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

18908 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18218 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18167 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18118 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

KOLEDAR DOGODKOV: Predstavitev knjige o Demosu v Trstu