M. Miklavčič, Zarečeno: Votel kamen
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sreda, 28. Januar 2015 ob 22:35

Socializem je dober le toliko časa,

dokler nam ne zmanjka denarja.

Ne lastnega, temveč tujega.

Margaret Thatcher

Mirne duše bi lahko zapisali, da se je v Atenah zgodilo nekaj, kar je podobno legendarnemu stavku, ki Slovence spominja na osamosvojitev, glasi pa se takole: “Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan.”

Kdor malo bolj redno spremlja vzpone in padce politike in volitev, se ob vsej evforiji, ki je zajela Grčijo, zaveda, da je najlažje zmagati; od velikih in pompoznih besed, ki vodijo k dejanjem, pa je dolga pot ali pa je celo ni.

Če je zmagovalec grških volitev Aleksis Cipras iz stranke Siriza upal, da bo z lahkoto izvedel svoje predvolilne obljube o zmanjšanju grškega dolžniškega bremena, so mu iz Evropske centralne banke že dan po zmagi nalili čistega vina.

A hladen tuš ni zmotil navdušencev! Minulo noč nisi slavili levičarji le v Grčiji, zmaga je dala krila tudi mnogim sodržavljanom. Internetni forumi so vedno bolj polni evforije, ko ekstremni vzhičenci pričakujejo, oziroma zahtevajo, da Grčija že danes preneha plačevati dolgove, da pretrga vsakršne vezi z EU in evrom ter se osamosvoji.

Od koga?!

Malo bolj realni pa upajo, da bo Sirizi uspelo prepričati upnike naj nehajo težit za poplačila in naj jim raje posojajo še malo več, a pod malo bolj ohlapnimi pogoji.

Tisti tretji, ki se ob zmagi levice v Grčiji držijo za glavo, so še zmeraj v šoku, saj se ne spomnijo, da bi v volilni kampaniji od Ciprasa slišali, kako bodo Grki več naredili in posredno več zaslužili.

Naj bo tako ali drugače- vse se praviloma konča pri denarju. Tudi dolga in lepa prijateljstva, zveze in poznanstva. Ciprasova težava je, da je, morda, obljubljal preveč, razen, seveda, če zna čarati in bo lahko z zamahom čarobne paličice državi odpisal dolg, iz nič ponovno začel zaposlovati v javnem sektorju, dvignil minimalne plače in pokojnine, zagotovil brezplačno elektriko za socialno ogrožene. Normalnega človeka, ki do včeraj ni živel kot Tarzan in Jane v pragozdu iskreno zanima, kako, za vraga, se Grki niso nikoli vprašali, od kod bo njihov ljubljenec in princ na belem trojanskem (?)konju jemal denar. Bodo morda Grki poslej hodili v službo, ne da bi za svoje delo konec meseca pričakovali plačila?

Hipotetično rečeno, lahko razglasijo bankrot, izstopijo iz evra in vstopijo v komunizem, ter v praksi poskušajo dokazati, da je lastna valuta rešitev. Se je že kdo vprašal, na kakšen pravičen način bi bilo moč izvesti konverzijo prihrankov iz evrov v drahmo? Kdo bi bil na izgubi? Država ali državljani? Obojim bi bilo nemogoče ustreči. Če bi dajali revnim, bi vzeli bogatim. Radi bi ukinili gospodarske in davčne olajšave Grške pravoslavne cerkve, davčne olajšave grških ladjarjev, omejili porabo vojske, dvignili obdavčitev za velika podjetja in s 75-odstotno davčno stopnjo obdavčili zaslužke nad pol milijona evrov letno. Pravljica ali realnost? Že Churchill je nekoč dejal: ”Dober politik mora prepričljivo povedati, kaj se bo zgodilo jutri, pojutrišnjem pa še bolj prepričljivo pojasniti, zakaj se to ni zgodilo.”

Resnici na ljubo, ob vsej retoriki, ki je- prej ali slej se bo izkazalo, da se ne motim – Grkom sadila rožice, je dejstvo, da je dežela Helenov razvalina. Dokler je brez dela dobra četrtina aktivnega prebivalstva in dokler vsak drugi mladi nima službe in s tem dohodka, bo Grčija poligon za takšne in drugačne politične eksperimente in ekstreme. Danes Siriza, jutri morda nacistična Zlata zora. Vas Grčija na koga spominja? Na Slovenijo morda?

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • B. Vodopivec, Financah: Solidarność Ta koalicija je bila na začetku, zaradi vodilne vloge komunistične partije v odporniškem gibanju in pospešene industrializacije v povojnem obdobju, deležna široke podpore in nekakšne...
  • M. Iršič, blog: I’m no communist* Kar se je zgodilo na volitvah je najbrž logični zaključek zgodbe, ki se je začela, ko je razpadel Demos. Neusmiljeno levi državni zbor, poln interesnih...
  • B. Vodopivec, Finance: Evroordinacija Krčenje posojil v trenutni krizi ni posledica pomanjkanja ponudbe denarja, ampak pomanjkanja povpraševanja po njem. Dodatna količina denarja je v taki situaciji kot pritiskanje na...
  • U. Vehovar, Finance: Od oktobrske revolucije do Sirize Pred časom sem, potem ko sem prebral enega od Žižkovih provokativnih slavospevov Sirizi, poiskal volilni program omenjene stranke. Reči moram, da česa tako brezumnega v...

M. Miklavčič, Zarečeno: Votel kamen - Časnik

Sorodni prispevki: B. Vodopivec, Financah: Solidarność Ta koalicija je bila na začetku, zaradi vodilne vloge komunistične partije v odporniškem gibanju in pospešene industrializacije v povojnem obdobju, deležna široke podpore in nekakšne... M. Iršič, blog: I’m no communist* Kar se je zgodilo na volitvah je najbrž […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Miklavčič, Zarečeno: Votel kamen