Vojna v krščanstvu in islamu
Spletni Časnik

Sreda, 14. Januar 2015 ob 15:35

Odpri galerijo

Foto: M.J.

Foto: M.J.

Foto: M.J.

Forum za dialog med vero in kulturo je pripravil deveti pogovorni večer o vojni v krščanstvu in islamu, na katerem sta sodelovala prof. dr. Anton Stres in Raid Al-Daghistani. Moderator pogovora dr. Vid Snoj je v uvodu predstavil težave pri iskanju sogovornikov, a na krščanski strani, kjer je ni pričakoval, kar po njegovem govori o težavnosti teme tudi za izkušene teologe. Antona Stresa moderatorju ni bilo potrebno posebej predstavljati, medtem ko je Raida Al-Daghistani predstavil kot odraščajočega v Sloveniji, kjer je končal študij filozofije, trenutno pa pripravlja doktorsko dezertacijo iz islamskih ved v Nemčiji.

Za uvod je bilo vprašanje namenjeno pacifističnemu načelu v krščanstvu (»Če te kdo udari po desnem licu …«) in njegovih omejitvah. Stres je pri tem poudaril, da je Kristus glede nasilja nedvoumen in da ga nova zaveza jasno zavrača. Vendar tudi Jezus ob aretaciji žrtvuje sebe, ne pa tudi svojih učencev, kar kaže na to, da nasilju ne smemo prepuščati drugih ljudi. Država, ki ima monopol nad nasiljem, je zato odgovorna za varnost, za zaščito pred nasiljem. Ljubezen pa kristjane zavezuje, da krivičnemu napadalcu ne popustimo in se branimo.

Moderator je nato Raidu Al-Daghistaniju postavil vprašanje o vtisu na zahodu, ki ga razširjajo militantni islamisti, da Koran propagira vojno. Gost je na to odgovoril z razlago islamske tradicije in poudaril zgodovinski kontekst Korana, ki je niz razodevanj božjih besed Mohamedu v obdobju triindvajsetih let ter historično-evolucijsko razlago, kot zanj najbolj primerno, ker upošteva zgodovinski kontekst in različne vloge sur (situacijske in načelne). Na vprašanje o odprtosti ali zaprtosti islamskega izročila ter vlogi šarije in džihada, je Raid Al-Daghistani odgovoril, da je temeljno načelo islama razhajanje v mnenjih in da so v klasičnem, predmodernem islamu skupnosti shajale s pluralnostjo mnenj. O šariji je razložil, da to ni zakonodajna zbirka, ampak dolgoletno prizadevanje islamskih pravnikov, da bi uredili vprašanja vere, življenja, razuma, imetja in potomstva. Džihad izhaja iz arabske besede za ‘prizadevati se’, ‘truditi se’, in ni nikoli pomenil svete vojne. Mohamed tako v enem od svojih avtentičnih izrekov pravi, da »džihad pomeni preživeti dan ne da bi koga zlorabil ali prizadel.« Gre za postavljanje božje volje pred osebni egoizem. Ko pa je govora o bojevitem islamu pa so postavljene številne omejitve povezane z obrambo in prepovedmi, med katerimi je tudi prepoved ubijanja civilistov.

Stres je v nadaljevanju odgovarjal na vprašanje o konceptu pravične vojne, ki ga je v krščanstvo vpeljal Avguštin, ki je poskušal spraviti obrambne vojne, v času, ko je rimsko cesarstvo propadalo pod vdori drugih ljudstev in Kristusov nauk o nenasilju. Avguštin je tako opravičeval vojno kot obrambo, obnovo pravičnega stanja oz. preprečitev večjega zla, čeprav se je zavedal, da je vojna vedno zlo, največje prav v tem, da »ljudje dobijo veselje nad nasiljem«, kot je povzel Stres. Avguštin je prav tako postavil serijo pogojev za upravičenost obrambne vojne, med drugim naj bi bila skrajni izhod v sili, ko so vsa druga sredstva izkoriščena.

Foto: M.J.

Foto: M.J.

Oba gosta sta kratko spregovorila tudi o križarskih vojnah, kot največjemu konfliktu obeh svetov, pri čemer je o križarjih pogosto govora tudi v kontekstu modernih vojn ZDA ter zaveznikov v Iraku in Afganistanu. Oba sogovornika sta se strinjala o zapletenih motivih in kontekstu križarskih vojn, pri čemer je Stres poudaril nevarnost ideje pravične vojne kot ideološkega opravičila, kai napravi vojno normalno.

beri naprej >>>>

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17317 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17270 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17330 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16699 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16658 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16594 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Vojna v krščanstvu in islamu