Je to polomija stoletja?!
Spletni Časnik

Sobota, 25. Oktober 2014 ob 09:47

Odpri galerijo

Foto: The Slovenia Times.

Foto: The Slovenia Times.

Foto: The Slovenia Times.

Te dni smo priča predstavitvam o nepravilnostih, ki so spremljale snovanje in izgradnjo nove enote v Termoelektrarni Šoštanj. Policija je predstavila svoje izsledke, dopolnile pa so jo televizijske hiše in druga javna občila. Naj povzamem nekaj pomembnejših podatkov in vtisov iz teh dni. Škoda naj bi dosegala 285 milijonov EUR, povzročilo pa naj bi jo 10 osumljencev. Nekatere so nam novinarji celo predstavili, vendar me niso prepričali o njihovi krivdi, seveda tudi ne o njihovi nedolžnosti. Nastopajoči pa niso bili več enotni, tudi ne preprečljivi, kar je razumljivo, saj prihaja trenutek resnice in vsi se hočejo otresti svojega dela krivde.

Na zaslonih so nam prikazali vilo na obali otoka Krka, ki naj bi nam ponazorila, kam je ob tej izgradnji lahko odtekal denar. Ne, ni tako, ne gre za nekaj apartmajev, za denar, ki je izpuhtel, bi  na Azurni obali lahko zgradili turistično mesto za 10 000 (deset tisoč) turistov. Morda pa ga nekje že gradijo?!

Soočenja, ki smo jih spremljali na zaslonih, so prikazala na eni strani spretnost, ki je pomembna za gledanost oddaj, hkrati pa na drugi tudi nebogljenost novinarjev v dokazovanju resničnega stanja samega vlaganja. To je seveda razumljivo, tako dokazovanje zahteva ustrezno strokovno znanje, prave strokovnjake in nekaj časa, vendar ne nekaj let, pač pa nekaj mesecev. Uberemo pa lahko tudi drugo pot, na razpolago imamo dejanska podatka za določitev škode, to sta: 1 milijon EUR/MW in 47 EUR/MWh. Prva številka pomeni evropsko tržno ceno vlaganj za 1 MW električne moči in druga evropsko tržno ceno za 1 MWh električne energije.

Z upoštevanjem teh podatkov bi bila lahko vrednost vlaganj največ 700 in ne 1 400 milijonov EUR, cena električne energije na pragu HSE pa 47 in ne 60 EUR/MWh, ki jo bo HSE s težavo dosegala s povprečjem stroškov Dravskih elektrarn in Termoelektrarne Šoštanj, saj bo lastna cena iz TEŠ 6 po moji oceni 87 EUR/MWh. Ta razlika v cenah električne energije bo povzročila vsako leto izgubo v vrednosti 100 milijonov EUR. To izgubo bomo seveda plačali državljani!

Imena posameznikov ožje strokovne skupine prihajajo počasi na dan, do sedaj so se skrivali za poslovno skrivnostjo. Vendar je to le ožji krog. Njemu je treba dodati še vse oblastne organe in posameznike, ki so sodelovali v snovanju enote in njeni izgradnji.

Vsekakor je v primeru TEŠ 6 zatajila predvsem oblast! Zavedati se namreč moramo, da jo ne gradimo, ker bi jo potrebovali, ampak po mojem prepričanju zato, ker je dobitek 700 do 800 milijonov EURO tako mamljiv.

Postopek snovanja in odločanja o izgradnji TEŠ 6 ni bil pregleden in je potekal za zaprtimi vrati, skrit pred očmi javnosti. V urejeni državi se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Račun za negospodarno rešitev bomo plačali vsi državljani in le vlada je tista, ki nas more in mora zaščititi pred spornimi in negospodarnimi vlaganji. Vlada je vedno odgovorna za neoporečnost postopka, ki ga predpisuje veljavna zakonodaja in to od zasnove, izbora do končnega prevzema enote. Tega nobena vlada v postopku TEŠ 6 ni zagotovila. Seveda nam tudi nobena ni dokazala smotrnosti te graditve.

Pred leti, najbrž se še spomnite, so se te vrste zgodbe začele z operacijskimi mizami in s kakšnim izgubljenim milijonom, danes pa smo skoraj tik pred izgubljeno milijardo. Strašljivo in pogubno za državo! Oblast je sodelovala pri vseh teh škodljivih rešitvah, zato je njena odgovornost nesporna in največja. Če bi se namenila gospodarno vlagati, bi vse te škodljive rešitve lahko preprečila. Odgovornost za te velike spodrsljaje tiči predvsem v državni upravi, ki je pri teh rešitvah sodelovala in ne spominjam se, da bi kdaj kakšen državni sekretar odstopil, ker se ni strinjal z odločitvami vlagateljev. Podobna je odgovornost obeh nadzornih svetov v HSE in TEŠ. Vsi ti so sodelovali pri odločitvah, ki so ustvarjale te pogubne posledice. Žal, tukaj še vedno ne iščejo povzročiteljev te zavožene izgradnje. Sam sem prepričan, da bi morali začeti iskati na ministrstvih.

Gotovo je najprimernejša rešitev pridobiti nazaj sredstva, ki so odtekla mimo. Vendar ne le 285 milijov, kot jih pogrešajo v policijski preiskavi, ampak 700 do 800 milijonov EUR. To znižanje vlaganj bi omogočilo HSE še sprejemljivo gospodarno obratovanje. Zanimivo, da v državni upravi, ne na gospodarskem, ne na finančnem ministrstvu za te vrste ukrepanj ni nobenega zanimanja.

Če je od izgubljenih sredstev le 285 milijonov takih, ki jih uvršča policija med tiste, ki so lahko posledica kaznivih dejanj, ostane še najmanj 415 miljonov EUR tistih, ki so potem posledica nestrokovnih odločitev. Kaj pa s temi? Jim bomo to škodljivo nestrokovnost kar spregledali? Ni odločujoča samo škoda, ki so jo povzročili, pomembno jim je preprečiti, da bi jo delali naprej, saj vsi še vedno trdijo, da je to najboljša rešitev. Strokovnjaki, ki s svojo nestrokovnostjo delajo škodo, so družbi nevarni najmanj toliko kot osumljenci kaznivih dejanj.

beri naprej >>>>

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16500 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16460 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16525 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15920 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15881 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15826 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Je to polomija stoletja?!