Matevž Krivic, Objektiv: Zapornik kot poslanec?
Spletni Časnik

Ponedeljek, 11. Avgust 2014 ob 11:06

Odličnemu pravniku dr. Draganu Petrovcu, s katerim se tudi osebno dobro razumeva, se je v članku Vedno v imenu ljudstva v prejšnjem Objektivu (2. avgusta 2014) pripetilo nekaj nenavadnega: polemiziral je z mojim pismom bralca v Dnevniku, ki pa sploh ni bilo objavljeno! Očitno si ni mogel misliti, da pismo, ki sem ga hkrati poslal tudi njemu in še nekaterim kolegom, ne bi bilo objavljeno. Toda uredništvo je bilo bolj »budno« od njega in mojih misli ni spustilo na časopisni papir. Da niso primerne za objavo, je reklo. Toda, smola, tri najpomembnejše stavke iz tega neobjavljivega pisma je v polemiki z menoj citiral dr. Petrovec, zato mi bo, upam, zdaj dovoljeno bralce seznaniti še z zaključkom pisma. Takole se je glasil:

Ogromna večina volilcev je na teh volitvah – sicer le indirektno, a vendarle dovolj jasno – povedala, da trditvam o »politično montiranem procesu« zoper Janšo ni verjela – in ta poraz je za Janšo in za SDS mnogo hujši kot obsodba na sodišču. Tudi iz tega razloga Janševim političnim nasprotnikom priporočam, da se »urazumijo« in da se nehajo zaletavati ob njegovo povsem nesporno izvolitev za poslanca. Še zlasti zdaj, ko še niti v Sloveniji ni dokončno odločeno, ali bo njegova obsodba obveljala ali ne. Sam upam, da bo razveljavljena, ker morajo pač tudi pri Janši za kazensko obsodbo obveljati enako stroga pravila kot za vse druge. Da se ne presliši, ponavljam: enako stroga pravila kot za vse druge! Prevladujoče »ljudsko mnenje«, da je nekdo kriv, namreč v pravni državi še nikakor ne zadostuje tudi za kazensko obsodbo.

In – za konec – morda še tole vprašanje: ali Sloveniji ni bilo dovolj, da se je v Strasbourgu že dvakrat hudo osramotila (pri izbrisanih in pri tujih deviznih varčevalcih) – bi se zdaj rada še tretjič? Tudi tam nas je slovenskemu kršenju pravic nasprotovala le peščica posameznikov, vsi drugi so to tiho ali glasno podpirali, podobno kot zdaj. Dr. Mencinger je v zadevi deviznih varčevalcev že pred osemnajstimi leti javno pozval k razumu in k spoštovanju prava – zaman. Politika je prevladala nad pravom. In dlje ko kršenje pravic traja, hujše posledice pusti. Tudi finančne – a ne le teh.

No, in zdaj nazaj k Petrovčevi polemiki s Terškovim in mojim stališčem, da je vsakomur, ki je bil zakonito izvoljen za poslanca, treba omogočiti, da bo to od ljudstva podeljeno visoko oblastno funkcijo lahko tudi neovirano izvrševal. Kakšno je pravzaprav Petrovčevo stališče, iz članka ni čisto jasno. Najprej pravi, da je vprašanje, ali je zapornik Janša lahko poslanec ali ne, zanj pretežko ustavnopravno vprašanje in da tu »stvari morda niso tako enostavne, in če manjka zakon, ki bi to urejal, analogija morda ni dopustna«. S tem seveda soglašam. Toda vse kasneje povedano je težko razumeti drugače, kot da je bila to le nekakšna uvodna »vljudnost«, ki pa ji potem sledijo čisto drugačna stališča.

Za prehod k »tršim« stališčem avtor najprej citira 85. člen kazenskega zakona, po katerem se ustavne pravice obsojencev lahko omejijo samo, »kolikor je nujno, da se izvrši posamezna kazenska sankcija«. Avtorju – presenetljivo – ta določba »razkriva skoraj neomejeno moč zapora«. Vse priznanje za njegova dolgoletna prizadevanja zoper različne zlorabe te moči v praksi. Toda tako razumevanje te določbe same (ne njenih zlorab v praksi) je povsem zgrešeno. Da bi se Janši izrečena kazenska sankcija lahko izvršila, namreč sploh ni nujno, da bi se morala izvršiti takoj – preden vrhovno in ustavno sodišče odločita o tem, ali je sploh bila zakonito izrečena. Citirani 85. člen KZ je torej lahko kvečjemu dodaten argument, da se izvršitev kazni do takrat odloži, ne pa za nasprotno stališče! Upam, da se bo po razmisleku tudi dr. Petrovec s tem strinjal.

Še mnogo bolj problematičen pa je naslednji avtorjev korak, ko v razmislek pritegne argument, da je zaporna kazen včasih izrečena tudi zaradi storilčeve nevarnosti za druge. Pravi, da s tem seveda noče Janše primerjati s Trobcem, Plutom ali Breivikom, ampak je to napisal le »zaradi narave argumentacije«. Čigave pa? Moje? Oprostite, ta je pa malo predebela.

Več lahko preberete v Dnevniku.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

M. Krivic, Objektiv: Zapornik kot poslanec? - Časnik

Sorodni prispevki: P. Frankl, Finance: Ta žalostni dan ali Janša v zaporu Za marsikoga je ta petek srečen in pravičen dan. Janez Janša gre v zapor. Za marsikoga je to žalosten in nepravičen dan. Slovenija. Ena polovica,... M. Miklavčič, Zarečeno: Kaj pa, če je vse […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17344 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17297 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17356 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16724 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16683 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16619 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Matevž Krivic, Objektiv: Zapornik kot poslanec?