Pahor in Rebula: genialno darilo zamejcev slovenskemu narodu
Spletni Časnik

Četrtek, 31. Julij 2014 ob 15:33

Odpri galerijo

pahor rebula


Dva Primorca, zamejca, ki sta  dosegla zavidljivi obletnici, eden sto, drugi pa devetdeset let življenja. Dva slovenska kulturna stebra, dva vseevropska pisatelja, dva slovenska rodoljuba, dva aktivna Evropejca! Eden konservativni liberalec, še vedno čili stoletnik Boris Pahor (Trst *1913), drugi, aktivni kristjan Alojz Rebula (Šempolaj pri Trstu *1924), ki je v preteklih dneh praznoval svojo 90. letnico rojstva.

Oba sta iz deželice blizu toliko opevane reke Soče, ki krvava od morije v prvi svetovni vojni, ni mogla izpolniti naročila pesnika Simona Gregorčiča: “Takrat se spomni bridka Soča, kar gorko ti srce naroča:… Srdita čez bregove stopi in tujce, zemlje-lačne, utopi na dno razpenjenih valov!”

Okrvavljena Primorska je po prvi svetovni vojni pripadla Italiji in naša mlada junaka sta v medsebojni časovni razliki enajstih let okusila usodo manjšincev. Nekaj časa pod fašizmom pa tudi pod nemško okupacijo.

pahor rebula

Boris Pahor

Boris Pahor je zaradi sodelovanja z Osvobodilno fronto (OF) doživel internacijo v nemškem koncentracijskem taborišču. Svoja doživetja je, tudi kot spomin umrlim sotrpinom, objavil v svetovno znanem romanu z naslovom Nekropola in je zanjo, od francoskega predsednika prejel najvišje francosko državno odlikovanje – naslov viteza Legije časti.

Vseh večjih Pahorjevih literarnih del je več kot štiriinštirideset (romanov: 14, kratke proze: 5, esejistike: 8 in drugega). Ob prikazovanju preteklih doživetij in usode svojih rojakov v času evro-azijskih totalitarizmov v njih zagovarja pluralistično –demokratične koncepte v politiki in kulturi. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike in dokaj dobro poznana. Zato ni čudno, da je bil avtor že nekajkrat predlagan za Nobelovo nagrado. Slovenija mu je, poleg drugih priznanj, podelila tudi Prešernovo nagrado. Slovenska Akademija znanosti in umetnosti pa ga je sprejela med redne člane.

Zaradi svoje značajske trdnosti Pahor nekaterih priznanj ni hotel sprejeti. Tako je v osamosvojeni Sloveniji zavrnil naziv častnega meščana mesta Ljubljane, z argumentom, da Slovenija v stari Jugoslaviji ni pokazala dovolj zanimanja za Primorske Slovence. Po končani vojni pa je zavrnil tudi priznanje tržaškega župana za požrtvovalno in pomembno protinacistično uporništvo v času nemške okupacije, ker v obrazložitvi ni bilo omenjeno njegovo antifašistično delovanje.

V času po drugi svetovni vojni je pisatelj Pahor zelo aktivno spremljal dogajanje Sloveniji. Ob svoji disertaciji o Edvardu Kocbeku, ki jo je branil v na univerzi v Padovi, je prišel do tedaj skritega podatka o zločinskem poboju iz Avstrije vrnjenih domobrancev. O tem je obvestil Edvarda Kocbeka in posredno tudi slovensko javnost. Tako sta oba kot nekdanja podpornika  prišla navskriž s slovensko oblastjo. Pahorju je bil zato za nekaj časa prepovedan vstop v Jugoslavijo.

Boris Pahor je tudi kot stoletnik ostal zvest svojemu poslanstvu. V Sloveniji skoraj ni kulturnega ali sploh javnega problema, ki bi šel neopazno mimo njega. S svojo samorodno drugačnostjo in svetovljanstvom pa zna, tudi kot stoletnik, potegniti za seboj različne generacije bralcev.

Alojz Rebula

Velja za največjega živečega slovenskega katoliškega intelektualca-pisatelja. Kardinal Franc Rode je o njem zapisal, da “ne v prejšnjih, ne v sedanjih časih med našimi književniki nismo imeli človeka, ki bi s takim žarom in tako jasno branil stališča krščanstva in slovenstva ini bi bil poleg tega med ljudmi tako poznan.”

V zadnji številki Družine, posvečeni Rebulovi 90 letnici, avtorica slavnostnega prispevka primerja Rebulo s francoskim mislecem Blaisom Pascalom in ugotavlja: “ista globina razmišljanja, ista genialna pronicljivost uvidov, isti izzivalni prikaz krščanskega paradoksa, isti smisel za misterij bivanja, isto trezno skoraj tragično občutje človekove usode na svetu , ista odprtost v neskončno, isto hrepenenje po večnosti.”

beri dalje ...

Pahor in Rebula: genialno darilo zamejcev slovenskemu narodu - Časnik

Sorodni prispevki: Komunicirali s pacientom v vegetativnem stanju Ali je pacient v vegetativnem stanju je zelo težko natančno diagnosticirati. Blizu 40% diagnoz je napačnih. V New England Jurnal of Medicine je objavljen  članek v katerem raziskovalci... Kaj je pravzaprav trajnostna gradnja Trajnostno gradnja je človeku in okolju prijazna […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17061 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17014 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17075 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16450 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16410 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16351 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Pahor in Rebula: genialno darilo zamejcev slovenskemu narodu