Tomaž Štih, Reporter: Ženin po pošti
Spletni Časnik

Četrtek, 31. Julij 2014 ob 15:32

Tako imenovane volitve so mimo. Naključja niso bila dovoljena. Za vsak primer je bil v najboljši jugoslovanski maniri tri tedne prej zaprt vodja najmočnejše opozicijske stranke, da je imel politični naslednik Zorana Jankovića lažje delo. Ko so Mira Cerarja vprašali, ali bo njegova izvolitev po razpadu montiranega procesa proti tekmecu še vedno legitimna, je izjavil, da je zmagal pošteno in da lahko nasprotnik v tem primeru zahteva odškodnino. In potem se je zavzel za novo politično kulturo. In pravno državo.

Izločitev Janeza Janše iz predvolilnega boja je imela predvidljiv učinek. Ker je bil v zaporu, mu ni uspelo pritegniti množice volivcev, ki se odloča na podlagi predvolilnih soočenj. Če bi se mu njegova stranka odpovedala, kot so ji nekateri svetovali, bi med njihovimi volivci zavladal tak defetizem, da bi jih bilo še bistveno manj. Zaradi stigme korupcije, ki se razteza tudi na stranko SDS – saj naj bi bila v neznanih okoliščinah prejeta obljuba podkupnine v imenu stranke – so se nekateri volivci zatekli k drugim desnim alternativam. Vendar meritve kažejo, da je bilo takega kanibalizma v obe smeri zelo malo. Večina volivcev je preprosto ostala doma.

K tej pasivnosti so svoje dodali prepiri v pomladni družini v času, ko bi morali držati skupaj in Sloveniji ponuditi eno vizijo v katero vsi verjamejo; pri čemur so olje na ogenj dolivale vse tri strani; v ta kres pa se je povrhu dovolilo prešerno pihati tudi tistim, ki niso nikoli volili nobene izmed njih.

Zdaj je, kar je. V tem mandatu nam bodo vladale iste strukture, miselnost in vzorci, ki Sloveniji vladajo 63 od preteklih 69 let. Edina resnična novost, ki jo vnaša Miro Cerar, je boljši nadzor medijev in večja stopnja družbene kontrole. Predstavljajte si, kako bi se začenjale večerne informativne oddaje če bi nesocialistični politik po zmagi vabila na koalicijska pogajanja sestavljal dva tedna. Vmes pa bi bil na dopustu. V Sloveniji je nekaj več kot dva milijona ljudi. Ampak le o enem so mediji namesto tega, da je dvakratni ločenec, napisali – da je nedvomno sposoben, saj mu je uspelo v zvezo prepričati kar tri ženske. Škarje, s katerimi se lahko prereže platno te farse, v rokah drži Nova Slovenija. Stranka Mira Cerarja je analogija oziroma kar reinkarnacija stranke Zorana Jankovića, Nova Slovenija pa se je znašla v vlogi Državljanske liste.

Poleg ukrepov ministra Šušteršiča, ki jih je pozneje prevzel minister Čufer in pomenijo edini napredek, ki ga je Evropa v Sloveniji v zadnjih letih pohvalila, je Državljanska lista k slovenski politiki največ prispevala z zavrnitvijo koalicije z Zoranom Jankovićem. V razmerah, v katerih je bila za medije in predatorje vlada Zorana Jankovića vprašanje treh vejic v koalicijski pogodbi, je imela Državljanska lista moč tej mogočni mašineriji reči »ne«.

Eden izmed razlogov za zavrnitev je bila pripravljenost Zorana Jankovića pristati na številne zahteve, ki so bile v nasprotju z njegovimi predvolilnimi obljubami, da bi le sestavil vlado. Takrat smo ugotovili, da bi se iskren politik boril za tisto, v kar verjame; neiskren pa najbrž svojih zavez ne bo spoštoval, tako kot predvolilnih obljub ne. Če pozneje Državljanska lista ne bi naredila napake z vstopom v vlado Alenke Bratušek, bi imeli danes deset­odstotno podporo in marsikdo bi bil še vedno njen član.

Ali bo Nova Slovenija klonila in naredila isto napako, je odvisno od tega, koliko notranje politične trdnosti so obdržali ob vdoru kobilic oziroma javnosektorskih in državnopodjetniških ptic selivk, ki se pred volitvami iz strank, ki jim kaže slabo, selijo v stranke, kjer jim bo topleje. S seboj prinesejo medijski vpliv; pa tudi omrežja in interese, ki so uničili njihova nekdanja gnezda.

Mediji, ki so poskrbeli za meteorski vzpon še ene stranke, na hitro sestavljene nekaj tednov pred volitvami, se tudi tokrat, kot v primeru Državljanske liste in Pozitivne Slovenije, zelo trudijo svojega ženina prikazati čim bolj privlačnega volivcem neveste. Nenadoma so polni prispevkov o domnevni gospodarski liberalnosti in sredinskosti Stranke Mira Cerarja, o podjetnikih v njegovi stranki in celo o njegovem zahajanju v trnovsko cerkev. Ko so pred volitvami napadali Rimskokatoliško cerkev in ploskali neslanim pismom Vatikanu – se jim tega ni zdelo vredno omenjati.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

T. Štih, Reporter: Ženin po pošti - Časnik

Sorodni prispevki: J. Šušteršič, PlanetSiol: Hijene na truplu nepremičninskega davka Ste opazili, kako se zadnje dni vsi v koaliciji trudijo, da bi iz razveljavitve zakona o davku na nepremičnine zase skovali kak politični dobiček? V... I. Gošte, Demokracija: Volitve in morebitna zavezništva Zmago SDS na […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Tomaž Štih, Reporter: Ženin po pošti