M. Avbelj, Delo: Ideja evropske Slovenije
Spletni Časnik

Sobota, 26. Julij 2014 ob 11:24

Evropska Slovenija zahteva prelom z izrazito neliberalno preteklostjo in sedanjostjo. Ta že desetletja duši ljudi.

Javni diskurz v Sloveniji stagnira, slovenska republika pa je zastala in se počasi, a vztrajno balkanizira. Ponovno drsimo nazaj v uzance in okolje, iz katerega smo se le s težavo izvili pred nekaj več kot dvajsetimi leti. Tako se ne le ohranja, ampak celo obnavlja družbeni sistem, ki ga poleg političnih, pravnih in ekonomskih primanjkljajev označuje klima provincialne samozadostnosti, domačijske zaprtosti, duhovne ozkosti in svetohlinstva. Na kratko, sodobna Slovenija ni normalna država.

S tako Slovenijo se mlajše generacije, zlasti naša, ki danes šteje med 30 in 40 leti, ne morejo in nočejo poistovetiti. Mlada generacija namreč ni in ne more biti odgovorna za odločitve tistih, ki so državo s svojim ravnanjem pripeljali do ekonomskega bankrota, v samem bistvu pa pravzaprav do vsestranskega razdejanja.

Za razsulo bo plačala mlada generacija

Pa vendar bo za to razsulo, ki se zaradi uresničevanja zgolj kratkoročnih in parcialnih interesov vplivnih družbenih skupin le še poglablja, plačala prav mlada generacija. Tista torej, ki ga ni povzročila, a bo zanj nosila vse breme. Pri čemer pa se njen glas o reševanju krize in o tem, kakšno Slovenijo pravzaprav hoče, v javnosti, večkrat tudi zaradi nadvse učinkovitih medijskih in drugih javnih sit, sploh ne sliši.

Tega iz etičnih, demokratičnih, intelektualnih in ne nazadnje tudi eksistenčnih razlogov mlada generacija ne more in ne sme sprejeti. Če se nad njo že izvaja ekonomski genocid, če se ji prostodušno pridiga, da je zapisana izgubi, ima naravnost dolžnost obrniti tok zgodovine. Pa ne toliko zaradi sebe, ker to morda niti ni več mogoče, temveč zaradi svojih otrok. Zaradi prihodnjih generacij, ki jim je treba omogočiti, da bodo živele v normalni slovenski državi.

To je bilo tisto, kar je v temelju iz notranje moralne prisile združilo dvajset neodvisnih intelektualcev generacije 30/40 v prepričanju, da Slovenija potrebuje prispevke za nov nacionalni program. Prispevke, ki bi bili strokovno-znanstvene narave, a dostopni širši javnosti in ki bi, ne na ulici, kaj šele s silo, temveč na nadvse artikuliran dialoški način, zbrani na enem mestu, opredelili, kakšno Slovenijo hočemo.

Izbira drugačnega načina javne komunikacije, kot je sicer značilen za slovenski javni prostor, pa je bila podprta tudi z drugačnim subjektivnim pristopom. Ta je bil vključevalen, saj skupino kritičnih mladih intelektualcev zaznamuje precejšnja raznolikost izobraževalnih, poklicnih in življenjskih izkušenj, prav tako pa smo nosilci različnih svetovnih in političnih nazorov.

To v nasprotju s prakso v slovenskem javnem prostoru ni bilo ovira za naše skupno delovanje, temveč prednost in spodbuda. Razlike so tiste, ki plemenitijo življenje, če jih znamo prepoznati in izkoristiti njihov kreativni potencial. Vse to je mogoče, če sodelujoče posameznike, tako kot v naši skupini, družijo osebnostna integriteta, priseganje na meritornost, širokosrčnost ter morda najpomembnejše: hrepenenje po drugačni Sloveniji.

Oprt na intelektualno tradicijo ustanovnih očetov slovenske države, ki jo idejno pooseblja 57. številka Nove revije, je tako nastal zbornik Evropska Slovenija – prispevki za nov nacionalni program. Z njim smo kot aktivni državljani, izvajajoč svoje temeljno javno etično poslanstvo, izrazili pripravljenost, željo, pričakovanje in ne nazadnje zahtevo, da se slovenska republika, ki obsega vse slovenske državljane in celoten slovenski kulturni prostor, oblikuje tudi v skladu z našimi normativnimi hotenji.

Idejo evropske Slovenije utemeljujemo z dvajsetimi prispevki, ki osvetljujejo vse temeljne razsežnosti slovenskega družbenega življenja: zgodovino; filozofsko-etične predpostavke in okvire slovenske družbe; pravno, demokratično, socialno državo ter njene konstitutivne pravice: svobodo izražanja, svobodo izobraževanja, svobodo zbiranja in združevanja, s poudarkom na civilni družbi, ter svobodo vere in vesti; okolje, ekonomijo ter, slednjič, zunanjopolitično in mednarodnopravno umeščenost Slovenije.

beri dalje ...

M. Avbelj, Delo: Ideja evropske Slovenije - Časnik

Sorodni prispevki: B. Cestnik za Socialni teden: Brez-strastje – da ali ne? A-patičnost ali brez-strastje Kaj je apatičnost? Grško „a-patheia“ pomeni odsotnost čustev oz. ne-občutljivost, ne-čutečnost tudi ne-gibnost. Torej nekaj nasprotnega od patosa, strasti, nekaj, kar bi... Prejeli smo: M. Cepin in F. Bačar o […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17344 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17297 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17356 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16724 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16683 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16619 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Avbelj, Delo: Ideja evropske Slovenije