Slovenska politika se je spridila, ko so se z njo nehali ukvarjati resni ljudje
Andrej Šter je prepričan, da je bil blagoslov, ki se je nam zgodil v začetku devetdesetih, ko smo se osamosvojili, izmoljen. Drugače si ne more razložiti, kako nam je uspelo smukniti skozi to okno priložnosti. Mnogim narodom to še vedno ni uspelo.
Spletni Časnik

Sreda, 27. maj 2020 ob 00:03

Odpri galerijo

Andrej Šter, nekdanji politik, danes diplomat in malteški vitez

Pritegnil nas je članek iz majske številke časopisa Krščanski demokrat, v katerem je glavna oseba Andrej Šter. Danes je vodja konzularne službe Ministrstva za zunanje zadeve. V času koronakrize je bil eden najbolj izpostavljenih in tudi zelo obremenjenih slovenskih uradnikov. S skupino sodelavcev je vodil reševanje Slovencev, ki so se v času epidemije znašli na različnih koncih sveta in so se želeli vrniti domov.

Aleš Trtnik in Tomaž Kavčič, ki sta se z njim pogovarjala, sta zapisala, da Andrej Šter navdušuje »svojo neposrednostjo, saj stvari pove tako, kot jih vidi, kar je za diplomata neobičajno. Humor pa pri svojem delu doživlja kot blažilec napetosti«.

Mlajši gotovo ne veste, da se je Andrej Šter v času slovenske pomladi znašel prav v središču dogajanj, ki so prinesla samostojno državo. V prvi Drnovškovi vladi pa je kot član Slovenskih krščanskih demokratov prevzel vodenje notranjega ministrstva.

Andrej Šter, nekdanji politik, danes diplomat in malteški vitez

Andrej Šter je tudi malteški vitez. Med pogovorom je posebej izpostavil obdobje begunske krize v letu 2015:

»Z malteškimi vitezi smo odšli na mejo in tam pomagali beguncem. To med ljudmi ni naletelo ravno na podporo, saj je prevladovala miselnost, naj raje poskrbimo za svoje ljudi, šele potem pa za tujce. Vsakega kritika sem pozval, naj gre z nami, da bodo situacijo na Obrežju videl na svoje oči.«

»Če si namreč pridobimo zavest, da je dobro delati dobro, potem bomo znali delati dobro vsem. Ko začnemo tu delati razlike, se bodo vedno našli ljudje, ki ne bodo dovolj dobri za našo pomoč. Logika bi morala biti ravno obratna. Nihče ne bi smel biti nevreden naše pomoči,« je Šter zaključil svojo mislel.

Kot vemo, so krščanski demokrati predčasno zaključili sodelovanje v Drnovškovi vladi, s tem pa je bilo konec takrat obetavne Šterove politične kariere. Z zaposlitvijo na zunanjem ministrstvu je stopil v diplomatske vode. Zanimivo se nam zdi, kako je Andrej Šter predstavil povezavo med tistimi časi in današnjimi.

V devetdesetih letih je bilo neznansko veliko idealizma

»Z današnjimi očmi bi rekli, da je bil ta pogled, da je mogoče s poštenim in dobrim delom vse stvari narediti, naiven. Spomnim se svoje matere, ki je sedaj že dolgo pokojna, kako je pri svojih šestdesetih letih za prve demokratične volitve ponoči z navdušenjem lepila plakate. Danes ljudje niso več pripravljeni lepiti plakatov, treba je najeti ljudi, da to počnejo za denar.«

Andrej Šter meni, da je bilo takrat drugače tudi v parlamentu:

»Imeli smo različna mnenja in smo se zelo razlikovali, a nismo se toliko kregali, da bi se med seboj sovražili. Ostali smo dobri znanci. Mislim, da politiki premalokrat poslušajo drug drugega, sploh pa premalokrat poskušajo iz različnih mnenj potegniti kakšno skupno modrost. Tega pa ne pogrešam samo v političnem, ampak tudi v družbenem življenju. Zaprli smo se vsak v svoj stolp in vse tisto, kar nas ne ogroža, mirno dopuščamo. Tudi če je slabo.«

Slovenska politika se je spridila takrat, ko so se z njo nehali ukvarjati resni ljudje

»Cel kup ljudi je danes, ki rečejo: ‘Ne gre mi tako slabo, da bi se ukvarjal s politiko, kar naj se z njo ukvarjajo drugi.’ Ob takem razmišljanju nimamo pravice jamrati in nas te stvari sploh ne smejo skrbeti. Ko pa državljane neha zanimati in skrbeti, je država blizu svojemu propadu. Aktiven državljan ni koristen samo sebi, ampak vzdržuje državo. Mislim, da smo v Sloveniji šele na začetku razumevanja demokracije.«

Prišli smo do možnosti, da smo svobodna država, a naučili se v teh letih nismo prav veliko, je povedal Andrej Šter, ki je prepričan, da je bil »blagoslov, ki se je nam zgodil v začetku devetdesetih, izmoljen«. »Drugače ne morem razložiti, kako nam je uspelo smukniti skozi to okno priložnosti. Mnogim narodom to še vedno ni uspelo.«

The post Slovenska politika se je spridila, ko so se z njo nehali ukvarjati resni ljudje appeared first on Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 12. Jul 2020 at 00:05

169 ogledov

Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij
Ob vsem upoštevanju velikih naporov, ki jih je imel Jože Pirjevec pri pisanju Partizanov, lahko sklenemo, da bo zaradi zastarelosti koncepta, ideološke pristranosti, raznovrstnih pomanjkljivosti in številnih dejstvenih napak v Partizanih bolela glava marsikoga. Zato o vsem tem predlagam nadaljnje strokovne pa tudi vsakršne druge razprave. Tudi o tem, ali so Pirjevčevi Partizani v čast […] The post Jože Pirjevec in hudičeve podrobnosti njegovih partizanskih fantazij appeared first on Časnik.

Sun, 12. Jul 2020 at 00:01

165 ogledov

Slovenski razkol je resnična podoba NOB
Ko dr. Možina, avtor monografije Slovenski razkol, govori, kako so slovenski komunisti že pred drugo svetovno vojno, predvsem pa med njo zvesto ravnali po navodilih iz Moskve, izkoriščali vojno predvsem za obračunavanje z vernimi, Bogu, narodu in pravim slovenskim izročilom zvestimi uglednimi in poštenimi Slovenci, nam postane jasno, kaj vse hudega lahko naredi revolucija, najprej pa propaganda, v kateri so bili po Možinovih besedah komunisti neprekosljivi. Kako se lahko nekaj pozitivnega, kar je vsekakor v jedru bil narodnoosvobodilni boj, izrodi in sprevrže v boj brata zoper brata. The post Slovenski razkol je resnična podoba NOB appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 13:15

167 ogledov

Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu
Če obsojamo zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti v Srebrenici, potem obsojamo tudi zločine nad vojnimi ujetniki in civilisti. Sledove zločinov odkrivamo v Kočevskem Rogu ter drugod po Sloveniji. Republika Slovenija naj v tem globalnem procesu tranzicijske pravičnosti še naprej aktivno sodeluje. The post Na obletnico Srebrenice našli še eno od neodkritih morišč v Kočevskem Rogu appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 07:42

180 ogledov

Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev
Gre tudi za legalistično vprašanje, saj obstoječi in veljavni italijanski zakoni te štiri bazoviške žrtve jemljejo kot teroriste. To se ni formalno pravno spremenilo. To dejanje moramo razumeti kot neko tiho dejanje politične rehabilitacije tigrovcev in antifašističnih borcev še pred začetkom 2. svetovne vojne.« The post Pahor z Matarello na Bazovico po politično rehabilitacijo tigrovcev in antifašističnih borcev appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 06:56

172 ogledov

Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice!
Spoštovani gospod Batagelj, svetujem vam, da razmere v Postojnski jami nemudoma uravnate po smernicah svetovne levice, ne pa da čakate na dekret vzhajajoče leve zvezde Tanje Fajon. Ko bo ona, ki je sicer na plačilnem seznamu v Bruslju, politično pa mešetari v Sloveniji in proti Sloveniji, na sončni strani Alp kričala med drugim tudi »black lives matter«, utegne biti prepozno. The post Črna življenja štejejo, gospod Batagelj, odpravite diskriminacijo črne človeške ribice! appeared first on Časnik.

Sat, 11. Jul 2020 at 00:03

189 ogledov

Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti
Upamo, da tako italijanska neofašistična kot slovenska neokomunistična ideologija nimata več toliko moči, da bi preprečili spravno slovesnost. Da 13.julij ne bo več le dan spomina na neki barbarski požig, ampak tudi dan veselja, dan sprave med dvema narodoma, ki se jima je uspelo otresti mračnih ideologij. The post Italijanski neofašisti in slovenski neokomunisti se niso sposobni soočiti z resnico lastne preteklosti appeared first on Časnik.
Teme
izjava dneva izpostavljeno - desno Andrej Šter diplomacija krščanski demokrati malteški viteški red

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenska politika se je spridila, ko so se z njo nehali ukvarjati resni ljudje