Marjeta Žebovec: Vabim vas, da podpišete Deklaracijo za življenje in se udeležite Pohoda za življenje, ko bo čas zanj
Deklaracija za življenje izpostavlja, da se človeško življenje začne s spočetjem in da mora biti varovano od spočetja do naravnega konca da imajo rojeni in nerojeni otroci enako človeško dostojanstvo, da je treba do staršev v stiski pristopati ...
Spletni Časnik

Četrtek, 14. Maj 2020 ob 23:23

Odpri galerijo

Deklaracija in pohod za življenje

Večkrat slišimo, da so se v starem Egiptu in Mezopotamiji ženske izogibale rojevanju večjega števila otrok, stari Grki proti koncu obstoja antične države skoraj niso več imeli otrok; stari Rimljani so nezaželene otroke izpostavljali. Drugačen pogled na družino in otroke je prineslo šele krščanstvo.

Kaj se je dogajalo v srednjem veku, lahko navadni smrtniki samo slutimo, več bi veseli povedati zdravniki, ki se ukvarjajo tudi z zgodovino kontracepcije, in tisti, se ukvarjajo z zeliščarstvom, kajti znanje o tem gre iz roda v rod. Kar nekaj rastlin obstaja, ki lahko povzročijo ali krče maternice in s tem prezgodnji porod ali odmrtje razvijajočega se otročička. O tem se do pred nekaj desetletji v javnosti ni veliko govorilo, se je pa za to vedelo.

Ko smo se nekoč pogovarjali s prijatelji o teh stvareh, je nekdo od omizja povedal, kaj je svetovala soseda njegovi mami, ko je bila četrtič noseča: »Si spet noseča? To samo skočiš s peči pa nisi več.«

Tudi ko sem raziskovala življenje v vasi Praše, so povedali, da so vedeli, kdo in kdaj in kje je opravljal splave. Hotene, seveda. In ti ljudje, ki so jih delali, si s tem niso prislužili ugleda. Tudi Milena Miklavčič piše o tem v svojih knjigah Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Do pred kratkim so ljudje zaradi splava le tiho trpeli, niso imeli možnosti, da bi bolečino izrazili in bili deležni terapije, kot je to možno zdaj.

Prizadevanja za legalizacijo splava

Ko sem – recimo temu po službeni dolžnosti – brskala po sto let starih časopisih, sem večkrat naletela na članke s podatki o tem, da so si nekatere družbene skupine tudi v Sloveniji, pravzaprav takrat Dravski banovini, prizadevale za uzakonitev splava. Tako je bil v Slovencu z dne 1. novembra 1924 na strani 9 objavljen obsežen članek z naslovom Socialni vestnik. Abortus artificialis, ki povzema članke, objavljene v drugih strokovnih ali znanstvenih revijah Slovenski pravnik, Bogoslovni vestnik, Čas … O tej temi so seveda lahko brali tudi v Jutru, Slovenskem narodu in Ženski, seveda s popolnoma drugačnega zornega kota kot v Slovencu in omenjenih strokovnih publikacijah.

V Slovencu je pisalo tudi, da si močno prizadevajo za uzakonitev splava v Švici in Nemčiji, podpornike imajo tudi v Avstriji in Češkoslovaški, medtem ko je v Rusiji splav že dovoljen.

V Sloveniji je dovoljen od leta 1952 dalje.

Kaj je splav?

Če smo čisto natančni in se zavedamo, da se človekovo življenje začne s spočetjem, potem je splav umor. Je umor človeka, ki se ne more braniti, ker je premajhen, premalo razvit, še ne more govoriti, nikakor pa ne more uiti. Za marsikatero žensko, pravzaprav par, predstavlja nenačrtovana nosečnost stisko, ki je velikokrat ne zna rešiti, včasih je niti ne želi reševati dolgoročno, ampak se odloči za hitro rešitev – splav. Kaj lahko povzroči takšna hitra rešitev, je zdaj že mogoče prebrati na spletnih straneh Zavoda Živim, duhovnih vaj Rahelin vinograd, Sara centra za ženske, 24kul.si pa še kje, kjer je objavljenih kar nekaj pričevanj o tem, kako težko so si mame, očetje in drugi družinski člani opomogli od posledic splava.

Prizadevanja za preprečevanje splavov

Dolgo se je lahko za te težave le molilo; v slovenski javnosti se ni govorilo o tem, kaj lahko splav povzroči, v zadnjem času pa postajajo glasovi o tem vse glasnejši. Spomnimo se, koliko prahu je dvignil plakat Zavoda Živim na avtobusih in drugih javnih mestih ali predvajanje dokumentarnega filma o dogajanju v maternici noseče ženske v središču Ljubljane.

Spletni portal 24kul, ki ga izdaja Zavod za družino in kulturo življenja, je objavil obvestilo, da bo organiziran Pohod za življenje, na praznik fatimske Matere Božje pa se je začelo podpisovanje deklaracije za življenje. Načrtovano je bilo, da bo Pohod za življenje v soboto, 23. maja, vendar je bil zaradi epidemije prestavljen, vsekakor pa se podpisuje:

Deklaracija za življenje, s katero se podpisnik strinja, da se človeško življenje začne s spočetjem in da mora biti varovano od spočetja do naravnega konca, da imajo rojeni in nerojeni otroci enako človeško dostojanstvo, da je treba do staršev v stiski pristopati s sočutjem in jim pomagati reševati stisko.

Zakaj se mi Deklaracija za življenje zdi pomembna?

Sem poročena in mama, rodila sem osem otrok. No, seveda tudi nosila. Z možem nisva vseh načrtovala takrat, ko so prišli, vsekakor pa sva jih sprejela in se jih razveselila. Zame so bile nosečnosti poseben, najlepši čas; otroka sem čutila, z njim živela; opazovala sem razlike med posameznimi otroki – seveda že v nosečnosti, ne le po rojstvu.

Imela sem tudi spontan splav. Ni mi bilo vseeno; ko sem takrat doživljala smrt nerojenega otroka, sem še globlje dojela, kaj lahko v ženski povzroči hoteni splav. Globoko čutim z njimi. Vse pa vabim, da o tem razmišljamo, se pogovarjamo, čutimo drug z drugim …

Vabimo vas tudi, da podpišete Deklaracijo za življenje in se udeležite Pohoda za življenje, ko bo čas zanj. Datum bo pravočasno objavljen.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletnem magazinu Časnik.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16269 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16227 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16295 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15700 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15661 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15606 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
Deklaracija za življenje zavod živim nerojeni otroci

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Marjeta Žebovec: Vabim vas, da podpišete Deklaracijo za življenje in se udeležite Pohoda za življenje, ko bo čas zanj