Slovenci bi brez Tita lahko na morje gledali iz svojega balkona v Trstu, odkoder so se partizani morali umakniti.
Če bi Trst osvobodila vojska, ki ne bi bila komunistična in potem tam ne bi izvajala čistk, bi tega pristaniškega mesta morda ne izgubili.
Spletni Časnik

Ponedeljek, 4. maj 2020 ob 00:08

Odpri galerijo

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito je umrl (4. maja 1980) sam brez prijateljev, potem ko je odžagal vse svoje mogoče sovražnike. In te je videl povsod. Kljub temu je uspel za seboj pustiti kult osebnosti, ki ga nekateri častijo še po vseh teh letih.

Prebiram poročilo o predavanju zgodovinarja Jožeta Pirjevca, ki ga je imel 15. junija 2011 pod naslovom „Temelji samostojne Slovenije v obdobju delovanja Tita in njegovih sodelavcev“. Ne morem se znebiti vtisa, da gre pri Pirjevcu za namensko poliranje zgodovine, za hoteno zavajanje in neupoštevanje osnovnih civilizacijskih norm pri objektivnemu presojanju zgodovinske vloge nekega samodržca.

Pirjevec pravi, da smo Titu za samostojnost in neodvisnost lahko hvaležni. Pa bi mu morali biti res? Je zbir njegovih dejanj in odločitev tak, da je njegova vloga pozitivna? Je sploh mogoča taka vloga nekoga, ki se z ovajanjem sotovarišev povzpne na vrh jugoslovanske partije in potem na krvi in kosteh pobitih nasprotnikov ustvari socialistični geto in vlada z represijo in močno tajno policijo? Zelo dvomim?

Tito samodržec, klavec in tajkun

Danes smo tako občutljivi na državljanske pravice. Če nekdo brcne psa na cesti, kličemo policijo in zagovornike živali, če pa je dal nekdo brez sodnih procesov pobiti toliko nasprotnikov, je še vedno heroj? Kako je to mogoče? Smo Slovenci res totalitarno poškodovani?

Kako to, da smo tako občutljivi na veliko finančno razslojevanje, ko pa smo imeli ljubljenega vodjo, ki je imel v posesti več kot odstotek celotnega jugoslovanskega ozemlja? Smo pozabili, kako se je z Galebom prevažal po svetu in užival na Brionih? Je to vzor levičarske enakosti?

Pirjevčeva teza, da brez upora 1941 ne bi bilo osamosvojitve leta 1991, je smešna. Če bi bila želja komunistov osamosvojitev, bi jo lahko izvedli leta 1945. Pa je niso. Še več, razpustili so celo ti. „narodno vlado“, ki so jo sami ustanovili v Ajdovščini. Zakaj se je to zgodilo in kakšna je bila pri tem Titova vloga, na to vprašanje naj odgovori Jože Pirjevec. In patetično vpraševanje, ali bi slovenski narod sploh preživel burno 20. stoletje brez komunistov in Tita?

Spraševanje v smislu kaj bi bilo, če bi bilo, še nikoli ni bilo konstruktivno, posebno ne za zgodovinarja. Zato mu lahko odgovorimo v njegovem duhu, da bi preživel. In to s precej manj žrtvami!

Žrtve morajo biti

Nedvomno pa lahko Pirjevcu pritrdimo, pri tezi, da so bili komunisti fanatični in nevarni. Celo tako, da so upor zunaj fronte, ki so jo sami obvladovali, enostavno prepovedali. Tudi Pirjevčeva misel, da  brez komunistov odpora sploh ne bi bilo, ni resna. Ob tem se je treba spomniti samo na Tigrovce, ki so se fašizmu upirali že davno pred komunisti in so 13. maja 1941 na Mali gori pri Ribnici dejansko začeli z oboroženim uporom. Odpremo  lahko tudi knjigo Bermanov dosje Aleksandra Bajta, kjer je več kot dovolj podatkov o drugih skupinah, ki so se okupatorju upirale zunaj OF. Zanimivo, da jih večinoma niso uničili okupatorji, ampak partizani… In kdo je bil njihov vodja? Tito, ki mu moramo biti hvaležni?

Pirjevec postavlja tudi tezo, da bi Slovenci na morje gledali iz Nanosa, če ne bi bilo partizanov. To je spet eno od miselnih preigravanj, ki ne drži vode. Lahko ga tudi preoblikujemo.

Slovenci bi brez Tita, lahko na morje gledali iz svojega balkona v Trstu, odkoder so se partizani morali umakniti. Če bi Trst osvobodila vojska, ki ne bi bila komunistična in potem tam ne bi izvajala čistk, bi tega pristaniškega mesta morda ne izgubili.

Spomenik ali opomnik?

S pojmoma farška zatohlost in zaplankani klerikalizem, o katerih nadalje govori Jože Pirjevec, je Tito res dobro opravil. O tem priča več kot 600 prikritih grobišč po vsej Sloveniji. O tem pričajo številni posamezniki in družine, ki so ostale brez družinskih članov in imetja, na robu preživetja in pravic. Njihove zgodbe spoznavamo v zadnjih letih.

O tem posredno govori tudi Pirjevec, ko omenja temne plati Tita in njegove diktature. Jože Pirjevec se tukaj podaja na spolzek teren. Zanj je Tito heroj, vodja neuvrščenih, ki ga je poslušal ves svet, je pa tudi obsojanja vreden klavec, ki si je izmislil koncentracijsko taborišče na Golem otoku. Ali je mogoče deliti osebnost, da je nekdo do neke meje dober, od nje naprej pa slab? Bi lahko Tita primerjali z volkodlakom, ki se spremeni v zver, ko ga obsije luna, sicer pa je bil dober, heroj in človekoljub?

Osebe je vedno treba presojati celostno. Priljubljeni in uspešni človekoljub, ki v navalu besa ubije ženo, je kljub dobrim lastnostim še vedno zločinec. Zločincem pa se ne postavlja spomenikov, ampak se obžaluje njihova zavržena dejanja. Tega pa Pirjevec več ne zmore.

Jože Pirjevec bi rad ločil Titovo dobro od slabega. Za dobro bi mu postavil spomenik, slabo pa bi opravičil z argumentom, da so bili na svetu še hujši od njega. Kam nas vodi tako sprenevedanje?

Josip Broz Tito je umrl sam brez prijateljev, ugotavlja Pirjevec ob koncu, potem ko je odžagal vse svoje mogoče sovražnike. In te je videl povsod. Kljub temu je uspel za seboj pustiti kult osebnosti, ki ga nekateri častijo še po vseh teh letih. Eden od Titovih zvestih apologetov je tudi zgodovinar Jože Pirjevec. Kljub vsemu, kar je zapisal v knjigi Tito in tovariši,  ostaja na njegovi liniji. Njegovi motivi pa ostajajo (povprečnemu bralcu) neznani.

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 26. Oct 2020 at 00:01

78 ogledov

Franc Godec prva žrtev covida-19 med slovenskimi duhovniki
V petek, 16. oktobra 2020, me je šokirala vest, da je boj s covidom-19 kot prvi slovenski duhovnik izgubil primskovški župnik Franc Godec. The post Franc Godec prva žrtev covida-19 med slovenskimi duhovniki appeared first on Časnik.

Sun, 25. Oct 2020 at 00:03

128 ogledov

Zakaj RTV Slovenija ni pokrila letošnjega Pohoda za življenje
Članica Koordinacije »Pohod za življenje« je RTVS napisala pismo, v katerem sprašuje, zakaj nacionalna RTV ni pokrila tako pomembnega dogodka, kot je Pohod za življenje 2kultura020. Pismo nam je posredovala v objavo, prav tako dogovor RTVS The post Zakaj RTV Slovenija ni pokrila letošnjega Pohoda za življenje appeared first on Časnik.

Sun, 25. Oct 2020 at 00:01

122 ogledov

Naravni red in družbeni razvoj
Kakšen ustroj družbenega reda vzpostaviti, da bomo dosegli zadoščenje in blaginjo, je večno vprašanje človeške civilizacije. V obdobju negotovosti glede načinov soočanja s širjenjem novega koronavirusa SARS-CoV-2 si dovolimo vzeti nekaj minut za razmislek o naravi in temeljih človekovega odločanja in o vplivu pravil na naše ravnanje in dinamiko družbenega razvoja. Ob tem se spomnimo […] The post Naravni red in družbeni razvoj appeared first on Časnik.

Sat, 24. Oct 2020 at 00:01

128 ogledov

Vlada odlična v spopadu z virusom, šibka v komuniciranju
Zdaj nasprotniki Vlade ne zanikajo več problematičnosti virusa, menijo zgolj to, da je Vladno komuniciranje ukrepov neustrezno. Zadnje dni levica trdi, da sicer virusa ne zanika in da se tudi načeloma strinja z uvedenimi ukrepi in da virusa in težav zaradi njega baje celo nikoli do sedaj ni zanikala oz. ni podpirala nespoštovanja priporočil in […] The post Vlada odlična v spopadu z virusom, šibka v komuniciranju appeared first on Časnik.

Fri, 23. Oct 2020 at 23:49

126 ogledov

Vladimir Kos, pesnik, nagrajenec Prešernovega sklada, je že 70 let duhovnik
Vladimirja Kosa je ob dnevu samostojnosti leta 2004 predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge. Odlikovanje je dobil za književni opus, za prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter za človekoljubna dejanja. Leta 2014 pa je za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi prejel nagrado Prešernovega sklada. The post Vladimir Kos, pesnik, nagrajenec Prešernovega sklada, je že 70 let duhovnik appeared first on Časnik.

Fri, 23. Oct 2020 at 00:15

122 ogledov

Kako so levičarji internacionalno brezrazrednost zamenjali z multikulturnostjo
Jože Biščak: Kulturni marksizem vzgaja mlade generacije za skupinski etnični samomor, da sovražijo sebe in tradicionalno kulturo … In vse to traja že nekaj časa, tudi v Sloveniji. Razmere uhajajo izpod nadzora, če niso celo že ušle. The post Kako so levičarji internacionalno brezrazrednost zamenjali z multikulturnostjo appeared first on Časnik.
Teme
josip broz tito

Zadnji komentarji

nagajivček :

30.06.2020 12:10

pobit komuniste
Boris Valenčič :

11.05.2020 13:51

Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe! Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji! Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva. Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota. Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav. berite: www.monarh.si www.predsednica.si www.zml.si Ne ostane vam nič drugega, kot da pričnete prepevati PRAVO SLOVENSKO HIMNO: www.youtube.com/watch?v=ZplPSbaAreg Boris Valenčič, slovenski KRALJ DNAR NAZAJ: www.monarh.si/dnar-nazaj.mp3 SLOVENCI, res ste ene ŠLAPE in DUHOVNE SIROTE!
achilles arrow :

1.04.2020 11:43

Prvoaprilska šala - mar ne !? naprej pa brez šal ..... ostanite doma, z lizilom si perite roke, medtem ko vam perejo možgane. Corona virus je epohalna prevara. Psihološka vojna operacija proti človeštvu in njegovim svoboščinam pod taktirko mednarodnih fašistoidnih psihopatskih elit! Kar naekrat pa vlado in poslance skrbi za naše zdravje, mar ne!? Tako zelo, da so si sami povečali plače, medtem ko so strpali ljudi v njihove domove, prepovedali gibanje in druženje po pretvezo morilskega virusa - ki ne obstaja ! se zdi znano .... podobno je deloval fašizem v prejšnjem stoletju. Imamo pa res kratek spomin ! Ko se tako tolčemo po prsih o dosežkih - največji dosežek, ki bo zagotovo ostal v spominu ljudi, da so totalno sesuli gospodarstvo in pahnili pošteni delovni slovenski narod v prepad revščine. Še nasvet ljudem: na sonce v gibanje, vitamini D, C, B1-B6, A, folna kislina, cink selen, bezgov čaj ter drugi zeliščni čaji ipd. za ojačanje imunskega sistema in boste vsi zdravi - Vlada pa trdi,i da je zdravo, če trohnite v zatohlih prostorih in si perete roke z lizolom - kako zelo skrbijo za vaše zdravje mar ne. Popolno, samo še cepiti vas morajo, pa bo prevara popolna ! Ne nasedajte dezinformacijam zdravstvene statistike o žrtvah corona virusa. Lažejo vam v obraz. Živimo v medijsko propagandnem slikanju narave virusov - resnica je da virusi niso nalezljivi in niso vzrok nobene smrti, ker ne morejo obstati zunaj naših teles. Bodo pa smrtne žrtve in bolezenske posledice za obveznim ter prisilnim ceplenjem, ki nam ga bo vlada želela vsiliti ! Tam noter v covid19 patogeni vakcinaciji pa nas res čaka štetje mrtvih in resno obolelih ! Še grob podatek o smrtih v ZDA lansko leto 1. cca 700k ljudi umrlo za kardiovaskularnimi boleznimi in infarkti. 2. cca 600k za rakom 3. 440k umrlih zaradi zdravniške napake .... daleč na dnu lestvice domnevne smrti zaradi CV cca >3k cel svet na kolenih zaradi lažnega virusa, ob 440 tisoč umrlih zaradi zdravniške nesposobnosti pa nikogar v vladi ne gane - WOW ! https://www.youtube.com/watch?v=LZzIxnCHVDM&t=49s https://www.youtube.com/watch?v=nQDKKg220Zg https://www.youtube.com/watch?v=hLCvj3tRmIY https://wissenschafftplus.de/uploads/article/Dismantling-the-Virus-Theory.pdf
Franc Mihič :

14.12.2019 23:31

Kardinalov govor: korak do sprave ali odmik od nje? DNEVNIK, 26. julij 2016 Moje mnenje o spravi je, da je ta potrebna in mogoča. Kardinal dr. Franc Rode je na spominski slovesnosti na medvojne dogodke v Šentjoštu povedal žalostna dejstva, a ne vsa, kar žal ne prispeva k spravi. Kdor uči odpuščanje kot bistveni temelj vere in uči spravo, naj bo spraven, ne dvoličen, ker sicer vzdržuje sovraštvo in razdvaja narod. V objavljenem govoru kardinala namreč ne zasledim niti besede o spravi. Zelo sem razočaran. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi Bermanov dosje zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije... Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« O tem zadnjem pa kardinal in še marsikdo kar molči. Dejstvo je, da je zato padlo 7800 okupatorjev. Med vojno vihro in revolucijo pa je umrlo, tudi po njej, 97.500 Slovencev. To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član Demosa, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, je pred letom na javni spravni okrogli mizi v Zavodu sv. Stanislava vpričo predsednika države Boruta Pahorja jasno in glasno povedal in se strinjal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državljanski vojni namreč nastopajo samo revolucionarji in protirevolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda. Dejstvo, ki omogoča in terja spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Nemčiji, na temo sprave pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore je jasen in poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Dr. Spomenka Hribar pa pravi: »Če bi se distancirali od revolucije, če bi priznali njeno narodno razdiralno vlogo med samo vojno in po njej, če bi se Zveza združenj borcev kritično distancirala od revolucije, ki je že med vojno, še posebej pa prva leta po njej naredila ljudem toliko hudega, bi bilo prav.« Žalostno je, da sedanja oblast še vedno taji državljansko vojno oziroma revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj in vzrok za razpad režima SFRJ. Skrajni čas bi torej že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene institucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico, to je, bila je državljanska vojna in bil je upor zoper okupatorja, in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«. Mogoče bi nam tudi kardinal dr. Rode lahko že enkrat povedal, da je bila med drugo svetovno vojno revolucija oziroma državljanska vojna, z velikanskimi žrtvami na obeh straneh, in tudi upor zoper okupatorja, kar bi zvenelo realno in spravno! To bi lahko bil korak za spravo, če kardinal resno misli, da je potrebna v državi in je korak kot vzor za oblast. Sprava je pogoj za dobro perspektivo in za kreiranje ter doseganje skupne vizije Slovenije. Franc Mihič, Ribnica https://www.dnevnik.si/1042747357/mnenja/odprta-stran/kardinalov-govor-korak-do-sprave-ali-odmik-od-nje

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenci bi brez Tita lahko na morje gledali iz svojega balkona v Trstu, odkoder so se partizani morali umakniti.