Identiteto Slovencev je načel kulturni boj
Slovenija slabo opravlja proces demokratizacije in se počasi izvija iz primeža totalitarnih vzorcev, tone v korupcijo in naši uradniki v Bruslju ne znajo ali pomanjkljivo uveljavljajo interese Slovencev, podobno kot jih niso v bivši državi.
Spletni Časnik

Četrtek, 24. oktober 2019 ob 00:57

Odpri galerijo

Janez Juhant


				Janez Juhant			Janez Juhant Starejši gospod mi je dejal: »Slovenija ni več to, kar je bila nekdaj, veliko je napravil komunizem, preostalo globalni pritiski.« V trku civilizacij se zdi, da ni mogoče govoriti o nacionalni identiteti. In sploh naj bi bili nacionalni problemi in meje preseženi. Vendar Brexit in težave med narodi oziroma državami EZ in tudi med svetovnimi silami govorijo o nasprotnem.

Identiteto Slovencev je načel kulturni boj

Zdi se celo, da nacionalni interes in ponos, včasih kar svojevoljnost otežujejo učinkovito delovanje Evropske skupnosti. Države ne le Anglija pač pa tudi nove članice kot Hrvaška, Madžarska ali Poljska vztrajno uveljavljajo svoje interese in zdi se, da imajo večjo težo kot tiste, ki tega ne znajo, ker imajo težave z lastno identiteto. Med zadnje sodi tudi Slovenija, ki slabo opravlja proces demokratizacije in se počasi izvija iz primeža totalitarnih vzorcev, tone v korupcijo in naši uradniki v Bruslju ne znajo ali pomanjkljivo uveljavljajo interese Slovencev, podobno kot jih niso politiki v bivši državi.

Identiteto Slovencev je načel kulturni boj

Vzrok ni le slovenski manjvrednostni kompleks in težava samopodobe. Identiteto Slovencev je načel kulturni boj, v katerem so liberalci – za njimi pa z njihovo pomočjo komunisti – naredili vse, da bi prišli na oblast, ne glede na to ali zato slovenska bit propade.

Liberalci so za prevlado nad konservativno krščansko večino bili pripravljeni tudi prodajati slovenstvo na Dunaju, nato v Beogradu, komunistom pa je bilo glavno, da sami zavladajo.

Posledice so težava političnih sil za sodelovanje pri uveljavljanju slovenske politične, gospodarske socialne in kulturne samobiti. To kaže odnos odgovornih do slovenskega jezika, pa tudi izrivanje versko-kulturnega in narodnostnega izročila iz kulturnih, političnih, gospodarskih, medijskih in vzgojnih procesov. V tem smislu je sin likvidatorja zatrdil, kako naj bi bilo dobro, da je uspelo postkomunistom zadržati Cerkev stran od šole. Za ene naj bi bilo celo bolje, da nas preplavijo tujci, kakor da bi vključili in gojili krščansko-narodne temelje. Zato domnevno zavzemanje za begunce, čeprav jim za ljudi v stiski ni mar, da bi jim pomagali, pač pa da bi bila Slovenija še manj slovenska.

Surove fizične sile so potrgale korenine vere, narodnosti in domoljubja

Torej je slovenska identiteta problem, čeprav smo se vso svojo zgodovino borili za preživetje ob sosednjih narodih na križišču treh evropskih družin narodov, a nam to ni utrdilo dovolj samostojnosti, da bi ohranjali svoja izročila, ne pa se le prilagajali drugim. Sicer se nismo pregrešili zoper tuje narode, kvečjemu med revolucijo zoper samega sebe. Maščevanje nad Italijani ali Nemci (Kočevarji, nemški potomci na Škofjeloškem) ni bilo nacionalno, pač pa razredno, zato v fojbah niso le Italijani, pač pa »razredni sovražniki«. Pred vojno je Ehrlich opozarjal:

»V teh usodnih dneh je prav naloga Slovenske dijaške zveze, da združi vso slovensko mladino pod trojnim praporom zvestobe do vere, do naroda, do domovine. Proti zlovesti rase in krvi, ki poveličujejo eno raso nad drugo, proti zlovesti razrednega boja in diktature proletariata oznanjamo blagovest miru, pravice in ljubezni ter upamo, da bodo duhovne sile zmagale nad surovimi fizičnimi silami. Zato naj Slovenska dijaška zveza pospešuje med svojimi člani notranje življenje in goji kreposti.«

Te »surove fizične sile« so potrgale korenine vere, narodnosti in domoljubja. Vse to vpliva na negotovost slovenske identitete, zaradi česar slabo branimo svoje temelje in se borimo zoper krščanska izročila, iz katerih smo nastali. Ne glede na potrgane korenine v polpreteklosti in globalne izzive sedanjosti je za Slovence – kot tudi za Evropejce krščanstvo sestavni del naših temeljev. V razsvetljenstvu so se na krščanskem izročilu človeka ustvarjenega po Božji podobi oblikovali temelji evropskim ustavam, ki naj varujejo človekovo dostojanstvo in njegove pravice. Zato so bili »…naši očetje modrejši od vojskovodij in politikov. Namesto mejnika so postavili na otok med tremi narodi cerkev. To je edini mejnik v Evropi, ki narodov ne loči, marveč jih združuje. Danes je tak mejnik vsa naša domovina…« Ehrlich je to dejal leta 1933 na Višarjah.

Če Bog ni več Bog tudi človek ni več človek

Kaj torej po mukah revolucije in izzivih globalizacije ostaja, če cerkev in krščanstvo nista več ne slovenski ne evropski povezovalni kamen? Kaj mi oziroma nam torej še pomeni krščanstvo? Morda se kdo tolaži s tem, da lahko danes to najde v drugih duhovnih izvorih: v islamu, budizmu, lamaizmu ali v čem podobnim. [več …]

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 06:52

0 ogledov

Košček za koščkom nam jemljejo identiteto, veselje do življenja in biti Slovenec
Borut Korun je spregovoril tudi o migracijah, s katerimi smo Evropejci soočeni v zadnjem obdobju. Po njegovem obstaja teorije, ki jih je težko dokazati, da gre za nek načrt, ki bo privedel do zamenjave prebivalstva, pomešanja evropskega prebivalstva z islamskim prebivalstvom iz Afrike in Azije, ki bi privedlo do neke Evrope, kjer bi bilo vse premešano, brez narodnostne identitete. The post Košček za koščkom nam jemljejo identiteto, veselje do življenja in biti Slovenec appeared first on Časnik.

Fri, 15. Nov 2019 at 06:14

0 ogledov

Množični ”turizem” in nasilje del vsakdana v mestu ob Rinži
Kočevski gozdovi pa morajo biti nekaj zelo posebnega. ''Turisti'' so namreč pripravljeni plačati ogromno ceno, da se, četudi prenatrpani in brez vsakega ugodja v kombiju, še vedno odločajo za to doživetje neokrnjene narave. Nekateri se odločajo celo za samostojen pohod – verjetno v upanju, da bi lahko videli medveda in volka v njunem naravnem okolju. The post Množični ”turizem” in nasilje del vsakdana v mestu ob Rinži appeared first on Časnik.

Thu, 14. Nov 2019 at 17:58

24 ogledov

Narava in pokrajina (foto): Magdalenska gora
Janez Mihovec – Magdalenska gora Nad Grosupljem in Šmarjem Sap je razgledni vrh Magdalenska gora. Na njej najdemo srednjeveško cerkvico. Vrh je nekakšna Šmarna gora za Grosupeljčane. Gora je nekaj posebnega. Pravzaprav zaradi tistega kar najdemo pod zemljo. Pred tremi tisočletji je bila eno izmed največjih železnodobnih naselbin v Sloveniji. Naseljeno skozi celotno tisočletje. Okoli […] The post Narava in pokrajina (foto): Magdalenska gora appeared first on Časnik.

Thu, 14. Nov 2019 at 06:12

5 ogledov

Brezplačne vožnje po železni cesti z Alenko Bratušek
Alenka Bratušek, s kako neambicioznim ciljem zganjate populizem in farbate volivce! Kar 90 minut, to je uro in pol, naj bi trajala bliskovita vožnja s potovalno hitrostjo okoli 100 km/uro med našima najpomembnejšima mestoma v 21. stoletju. Neverjetno! The post Brezplačne vožnje po železni cesti z Alenko Bratušek appeared first on Časnik.

Thu, 14. Nov 2019 at 06:05

5 ogledov

Helena Jaklitsch: Slovenci leta 1949 med Stalinom in Titom
Že v začetku leta 1949 se je po sovjetskem zgledu začela kolektivizacija kmetijstva, s čimer je Tito želel potrditi svojo zavezanost komunistični doktrini. The post Helena Jaklitsch: Slovenci leta 1949 med Stalinom in Titom appeared first on Časnik.

Wed, 13. Nov 2019 at 20:47

19 ogledov

Adria zdaj mrtvec, pred tem pa gospodarski zombi
Vstop Nemcev je samo podaljšal agonijo. A razumeti. moramo, da bi ob bolj učinkovitem državnem upravljanju Adria Airways ne bilo niti vstopa sklada, ki ima svoje lastnike v Nemčiji, uradni sedež pa v davčni oazi. Ob učinkovitejšem upravljanju bi podjetje lahko bilo še vedno državno, ali pa, zaradi regionalnega pomena, v lasti kakega strateškega tujega partnerja The post Adria zdaj mrtvec, pred tem pa gospodarski zombi appeared first on Časnik.
Teme
mnenja z mero krščanska identiteta kulturni boj slovenska identiteta socialni teden

Zadnji komentarji

APMMB2

2019-07-14 06:20:03


Janez Janša je še edini osamosvojitelj, ki je aktiven politik. Je še vedno trn v peti prisklednikom, ki kradejo slovensko osamosvojitev in slovensko državo. Bolj, ko se oddaljujejo od slavni dni osamosvojitve, bolj drzni so tatovi in danes so že skorajda v popolnosti okradli osamosvojitev. Danes že skorajda v celot velja, da so Slovenijo osamosvojili partizani, da so komunisti Slovenijo iz globikega fevdalizma izvlekli v rajsk socializem, ki je omogočal delavcem raj na zemlji. Na kratko so ta raj prekinili kruti in pohlepni kapitalisti in da ne bo pomote fašisti, ki jih vodi Janez Janša in je kriv, da Slovenija ni druga Švica. Če ne bi bilo Janše bi v Sloveniji vladala sloga, tako pa je on zdrahar, ki potvarja zgodovino. Marsikdo verjame, da so bili povojni boljševiki resnično šlampasti, ko niso do popolnsti zatrli belogardiste in katoliško cerkev, ki danes dela zdrahe in razdvaja narod. Prav Janša je potomec teh in resno se je potrebno vprašati, kako je mogoče, da so lahko ti ustvarlili potomstvo in dopustili takšnemu strašilu, kot je Janša da stopi v politiko in o groza pregrozna celo za krajši čas zvalada. Če sta dve katoliški osnovni šoli zelo veliki problem za Slovenijo, je Janez Janša največji problem. Dokler bo on v politiki, Slovenija ne bo zadihala s polnimi pljuči. Če ne bi bilo Janeza Janše, bi že davno povrnili socializem in samoupravljanje in ne bi bilo nobene dileme, ali javno zdravstvo, ali ne? Ne bi bilo dileme, ali javno šolstvo , ali ne? Ne bi razprodajali državnih bank! Ne bi razprodajali podjetij! Ne bi bilo revežev, ne revnih upokojencev. Ne bi bilo lačnih otrok. Tako pa same nevšečnosti . Nič svobode in nenehni strah pred fašizmom. Zakaj smo se sploh osamosvojili? Bratstva in enotnosti ni več. Pristali smo v morilskem NATO paktu in sedaj morajo naši strumni vojaki po svetu podpirati ameriški imperializem. Vse to nam je skuhal Janez Janša, namesto, da bi dopustil, da nam vlada Milan Kučan, ki nikoli ni bil za samostojno Slovenijo. V imenu nacionalnega interesa je ohranjal banke in gospodarstvo v slovenskih rokah, kjer so njegovi tovariši smelo upravljali z bankami, podjetji, gradbeništvom in omogočili javno šolstvo, javno zdravstvo in dajali upanje upokojencem da bodo imeli, ko ponovno zasedejo tovariši oblast 1000 € pokijnine. Hvalabogu je pogumni Marjan Šarec zbral vse pozitivne sile v Sloveniji, ustvaril trdno koalicijo, ki že kaže sadove. Ohranil bo javno zdravstvo, Tudi šolstvu se ni treba bati privatizacije. Povrnil bo banke narodu in pripeljal investitoreje, ki bodo reševali slovenska pogorišča. Tako se nam obeta razcvet Gorenja, ki ga bodo obnovili Kitajci in pregnali janšiste iz Velenja, da ne bodo nikoli več zgradili še kakšen TEŠ6. Ne, Titovo Velenje se ne da, če ravno se je ob njega naselil Janez Janša in z ukradenim denarjem za gotovino kupil hišo, kar še danes ne zna pojasniti tvarišu Mehu.
Gost

2019-07-13 01:19:32


dne 13. maja 1941 so trije tigrovci (Zelen, Kravanja in Majnik) v Češarkovi (Lovšinovi) koči na Mali gori pričakovali gospoda Antona Šmalca (1904–1972), uslužbenca ribniške hranilnice, da jim pomaga zamenjati 30 milijonov jug. dinarjev za italijanske lire; Ferdinand Kravanja ni naredil samomora, kakor se je do sedaj omenjalo, saj je celo (lažje) ranjen uspel zbežati iz koče in se z denarjem skriti v grmovju; Danilo Zelen, verjetno ranjen, je po odločnem odporu izvršil častni samomor (šele po predaji Majnika), da ne bi živ padel v italijanske roke; poleg Jožeta Zalarja (in kakšnega raubšica), je tako le še Anton Šmalc v Ribnici vedel za trenutno skrivališče treh tigrovcev; po izjavi Antona Majnika, tigrovca in partizana, ki jo je leta 1971 zapisal Jože Zalar, ribniški orožniki in karabinjerji niso iskali Danila Zelena, temveč samo Majnika! Doslej v nobenem zapisu okrog spopada tigrovcev na Mali gori ni bilo omenjeno, da je šlo, poleg oboroženega (strelskega) spopada, tudi za finančno transakcijo oz. zamenjavo velike vsote jug. dinarjev (30 milijonov dinarjev) v italijanske lire. Organizacija TIGR je gotovo imela, poleg arhive, tudi znatna finančna sredstva, vendar o tem ne vemo skoraj ničesar. Trditev, da se je prva oborožena akcija zgodila 13. maja 1941, ni resnična. Resnično je samo to, da je Danilo Zelen s samomorom končal svoje življenje, saj je do spopada na Mali gori prišlo, ker so Italijani iskali ORJUNA-ša Majnika, zraven pa sta se zaradi denarja znašla še Zelen in Kravanja... To povsem spremeni konotacijo dogodka samega in se nastavlja vprašanje, če se nemara TIGR poleg borbe proti fašizmu ni zavzemal tudi za kraljevino Jugoslavijo. Težko je seveda sedaj govoriti o tem, a če zgornje drži potem spopad na Mali gori ni spopad TIGRovcev proti fašizmu, ampak spopad karabinerjev z ORJUNA-šem in še dvemi TIGRovci,ki sta denar želela zamenjati...

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš Čerin

NAJBOLJ OBISKANO

Identiteto Slovencev je načel kulturni boj