R. Petkovšek, Družina: Človek, pot Cerkve
Spletni Časnik

Petek, 23. Oktober 2015 ob 12:09

Sinoda o družini: resnica, pravičnost in usmiljenje se ne izključujejo, ampak se nadgrajujejo, dopolnjujejo in bogatijo.

Sodobni svet je zapleten in nepregleden; razlikovanje med dobrim in slabim, med resnico in neresnico je v njem težje kot kdajkoli poprej. Zato so jasni kriteriji, ki omogočajo razlikovati eno od drugega, nujni. Brez jasnega odgovora na vprašanje: »Kaj je resnica?« odpiramo vrata neredu, v neredu pa vedno zmagujeta zlo in nasilje. Če torej zlu in nasilju v našem življenju nočemo dati prostora, moramo najprej postaviti jasne kriterije resnice. Danes, v svetu samovolje, si največkrat mislim, da je resnica to, česar si sam želim, in si jo zato lahko poljubno izberem. A resnica ni niti samovolja niti si je ne morem sam izbirati; resnica je moč, ki človeka osvobaja; je kažipot v življenje, ki ga ne morem obračati po svojih željah.

Na nedavni konferenci v Sarajevu je tamkajšnja profesorica novinarstva s fakultete za politične znanosti ošvrknila svoje novinarske kolege. Bosna in Hercegovina si močno prizadeva, da bi ozdravila globoke rane, ki jih je v vse zarezala vojna med sosedi. Pot, ki iz tega vodi, je priznanje in sprejetje resnice. V ta namen so oblikovali skupine strokovnjakov, ki žrtvam pomagajo, da bi zmogle izreči zlo in trpljenje, ki jim je bilo zadano. Žrtve vseh treh narodnosti, ki prihajajo po pomoč, to iskanje resnice poveže; iz sovražnikov jih resnica spreminja v prijatelje. Spoznavajo, da jih je sprla laž. Sedaj skupaj postajajo zavezniki proti laži. Omenjena profesorica je svoje novinarske kolege izpostavila, ker po njenem prepričanju pri razkrivanju laži ne sodelujejo dovolj, ampak jo, nasprotno, največkrat celo vzdržujejo. Sklenila je z mislijo, da v nasilju ni najhujše nasilje samo, ampak laž, ki nasilje omogoča, ga spremlja, podpira in opravičuje. Žrtve ne rani najhuje nasilje samo, ampak to, da mnogi nočejo priznati, da je bila žrtev krivice in nepravičnosti.

Tu se laž in nasilje usodno prepletata. Laž se začne z lažjo samemu sebi. Farizeji so Jezusu zagotavljali: »Če bi mi živeli v dneh naših očetov, ne bi sodelovali pri prelivanju krvi prerokov.« Jezus pa jim je napovedal kruto resnico, ki ji niso verjeli: »Glejte, pošiljam k vam preroke, modrece in pismo­uke. Nekatere od njih boste pobili in križali, druge boste bičali v svojih shodnicah in preganjali od mesta do mesta.« S tem jim je povedal, da lažejo sami sebi. Ne samo, da niso bili drugačni od svojih očetov – njihova dejanja so bila veliko hujša od dejanj njihovih očetov. Eno so govorili, drugo delali. Največkrat je to tudi resnica o nas samih. Živimo v slepilu, da smo boljši od onih pred nami in da se nam njihove napake ne morejo ponoviti. A »zarečenega kruha se največ poje«.

Človek laže, da bi pred seboj in drugimi prikril krivice, storjene drugim; da bi skril svojo nasilno naravo. Prepričanje, da sem boljši od drugih, je le prva od laži. V njem najdem izgovor, da sem lahko drugim sodnik. A ne pozabimo, da v hebrejščini beseda »satan« pomeni tožnika, to je tistega, ki se v prepričanju, da je boljši, postavlja nad drugega, da bi mu sodil. To zaslepljenost poskuša Jezus v človeku raztopiti. Nenehno je opozarjal, da laž, hudodelstvo in satansko rojevajo drug drugega: »Vi pa ste od svojega očeta, hudiča, in hočete uresničevati njegove želje. On je bil od začetka morilec ljudi in ni bil v resnici, ker v njem ni resnice. Kadar govori, govori iz svojega, ker je lažnivec in oče laži.« Laž in umor sta oba na isti poti, ki je satanska.

Človekov svet je svet medsebojnega prehitevanja, tekmovanja in izključevanja. Vojna je samo zaostren način tega tekmovanja. Ta skrb, da bi v medsebojni tekmovalnosti prehitevali drug drugega, se v vojni kaže kot strah, »da bo drugi prvi streljal name, da bi mi onemogočil streljati nanj, ker nočem, da bi on streljal name …« Tekmovalnost in rivalstvo, ki vodita v vojno, sta začarana spirala, ki vsrka svet vase in ga usmerja k skrajnemu izključevanju in sovraštvu.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

R. Petkovšek, Družina: Človek, pot Cerkve - Časnik

Doniraj! Natisni Sorodni prispevki: B. Štefanič, Družina: Laž in sovraštvo ne peljeta nikamor Slovenska družba v iskanju izgubljene resnice in sočutja Pričakovano gromoviško prazno­vanje konca druge svetovne vojne, ki so ga pod osvoboditveno retoriko in z neskritim oživljanjem... S. Granda, Družina: Pijanost besed Z gornjo […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17182 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17137 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17198 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16570 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16530 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16467 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

R. Petkovšek, Družina: Človek, pot Cerkve