RESNICA IN SOČUTJE 1945-2015: Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru, Spravna slovesnost na Z
Spletni Časnik
Državnozborske volitve 2014

Četrtek, 28. Maj 2015 ob 11:07

Odpri galerijo

Pobuda Resnica in sočutje 1945-2015 organizira v maju vrsto dejavnosti v spomin na trpljenje in žrtve slovenskih ljudi med drugo vojno in po njej. Ob misli na ta neusmiljeni čas nasilja in maščevalnosti se lahko ozremo v svoje življenje in pretehtamo, v kakšni meri nas pretekle krivice in neresnice še vedno bolijo in zapirajo v zagrenjenost in jezo. Na drugi strani vsak dan znova doživljamo, kako lahko krivica prizadene naše najbližje in kako dolga pot je od krivice in jeze do tolažbe, solz ter odpuščanja.

 

Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru

Od 27. do 31. maja vabljeni v Škofjo Loko na recital poezije dr. Tineta Debeljaka in drugih pesnikov, ki se v svojih delih osebno ali tematsko navezujejo na slovenski narodni pasijon 1945. Brali bodo mladi, spremljali jih bodo glasbeniki in pevci.

Začetek vsak dan ob 20. uri, vsak dan na drugi lokaciji: na železniški postaji Škofja Loka (1. dan), na dvorišču Loškega gradu (2. dan), v mestnem središču pri rojstni hiši dr. Debeljaka pri nunski cerkvi (3. dan), pri cerkvi v Crngrobu (4. dan) in pri križu na pokopališču v Lipici (5. dan).

Organizatorja sta Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka. Več informacij na www.pasijonke.si

____________

Spravna slovesnost na Zaplazu

Ob letošnjem spominjanju 70. obletnice konca 2. svetovne vojne in povojnih množičnih zunajsodnih umorov se bomo tudi v novomeški škofiji, ki je še posebej zaznamovana z vojnim in povojnim dogajanjem, pridružili slovenskemu spravnemu procesu. Spravna slovesnost bo v soboto, 30. maja 2015, v Marijinem božjepotnem središču na Zaplazu, kjer počiva blaženi Alojzij Grozde, prvi slovenski mučenec in priprošnjik za spravo v našem narodu.

Spravno slovesnost smo poimenovali Resnica in sočutje in se z njo pridružili istoimenski državljanski pobudi, ki želi »po sedemdesetih letih vzpostaviti proces dokončnega slovesa od druge svetovne vojne ter z njo povezane državljanske vojne in povojnega nasilja ter odpreti prostor svobodnega, varnega in iskrenega medsebojnega življenja za naše otroke.«

Slovesnost na Zaplazu se bo začela z mašo ob 10. uri na prostoru ped cerkvijo, ki jo bo vodil škof Andrej Glavan. Po maši bo sledil blagoslov spominskega obeležja: betonskega križa in kamnite posode pod njim. Predstavniki mladih bodo vanjo med posebnim obredom vsuli prgišče zemlje s 30 simbolnih krajev, kjer so pred 70 leti trpeli naši ljudje na vseh straneh. Imena teh 30 simbolnih krajev trpljenja in smrti bodo napisana na kamnitem obodu okoli posode. V celoto jih bo povezoval napis Resnica in sočutje 1945 – 2015. Pel bo združeni pevski zbor dekanije Leskovec s solistom Lucasom Somoza Ostercem pod vodstvom prof. Aleša Makovca. Zbrane bo nagovorila Katarina Kompan Erzar.

Zvečer ob 20. uri bo v cerkvi na Zaplazu še koncertna izvedba Requiema Johna Rutterja ter prva izvedba skladbe (psalma) De profundis Aleša Makovca. Deli bo izvajal zbor Vokalna akademija Jurij Slatkonja iz Novega mesta s solistko Matejo Arnež Volčanšek pod vodstvom prof. Aleša Makovca. Vstop je prost.

_______________

Napoved dogodkov

13. 6. Blagoslov kapelice v Kamniški Bistrici
14.6. Slovesnost v Kočevskem Rogu
15.6. ob 19h Komemoracija na Žalah ob Lipi sprave
15.6. do 24.6. Obisk grobišč, promocija filma z naslovom »Slovenija ima srce«
23.6. Koncert »Srečanje dveh svetov« v zavodu Sv. Stanislava

_______________

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

RESNICA IN SOČUTJE 1945-2015: Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru, Spravna slo

Sorodni prispevki: Resnica in sočutje: Večeri SFA v Slovenski kinoteki V Slovenskem filmskem arhivu (SFA) pri Arhivu RS so pripravili izbor dokumentarnih in igranih filmov o prelomnem času druge svetovne vojne, državljanske vojne, revolucije. Alojz... Resnica in sočutje v celicah UDBE: O čem razmišljaš, Antigona? […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17132 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17086 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17147 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16519 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16481 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16419 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

RESNICA IN SOČUTJE 1945-2015: Pasijonke – pesmi o trpljenju v vojni in miru, Spravna slovesnost na Z