Sem mrtva ali živa riba?
Spletni Časnik
1. volilna enota

Sreda, 1. April 2015 ob 15:26

Odpri galerijo

Ko me ljudje prepričujejo, da se v zvezi z nastalimi problemi ne da nič narediti, da je vse zaman, da so vsi resursi izčrpani, da je najbolje pustiti, da gredo stvari po svoje …, se s takim razmišljanjem ne morem strinjati in pomislim: »Dokler sem živ, lahko še kaj naredim. Samo živa riba lahko plava proti toku, mrtvo pa tok odnaša.«

Med nami je, žal, preveč »mrtvih rib«, ki jih družbeni tok odnaša. In to me vznemirja. Kdo so te mrtve ribe? To so apatični, brezvoljni in pasivni ljudje, ki čakajo, da se bodo razmere v državi same od sebe spremenile, da bodo ljudje, ki imajo v rokah »škarje in platno«, kar naenkrat »spregledali« in postali dobri, da ne bo več korupcije, laži, sprenevedanj in zavajanj …

Žal pa tako ne gre! Samo od sebe se nič ne spremeni! Zato kličem: »Odprite oči, dobri ljudje! Čas za spanje in sanje je minil! Napočil je čas za zdravo pamet in trezno glavo, čas, da »zravnamo onemogle roke in klecava kolena«, čas da si končno natočimo čistega vina. Da, imate prav, čas je za akcijo!« Katero akcijo? Kje je kakšna akcija?

Z akcijo vedno najprej začnemo pri sebi. Najprej »pometamo pred lastnim pragom«, potem gremo pa naprej.

Tudi tokrat želim spregovoriti o družini, saj me skrbi stanje v naših družinah. Namenoma pa danes ne mislim govoriti o spremembah družinskega zakonika in iskati nove argumente proti, saj mi je jasno, da zagovorniki sprememb logičnih in zdravih argumentov niso sposobni razumeti, še manj sprejeti.

Rad pa bi spregovoril o trdosrčnosti, ki je marsikdaj vzrok za smrt družine. Ko spremljam statistične podatke o razvezah (Ta plitek in plehek »uradni izraz«, ki brezskrbno prikriva dejanske bolečine, ki se pojavijo ob smrti družine, me zelo moti; kot bi hoteli reči, da je ločitev podobna nebolečemu »razvezovanju« vezalk na obuvalu.), o nasilju v družinah, o tem, kako se danes skoraj 60% otrok rodi v enostarševskih družinah oziroma v okolju, kjer ni enega od staršev, me, prav gotovo zaradi moje osebne zgodbe otroka brez očeta, še vedno boli.

Poznam veliko zakonov, kjer mož misli, da stvari doma dobro tečejo, da ima družina normalen standard, da nikomur nič ne manjka, saj si vsak član družne lahko privošči, kar si želi, da imajo pozimi denar za smučanje, poleti pa za morje … Ko pa vprašate ženo, kako je zadovoljna, marsikdaj slišite popolnoma drugačno zgodb. Pove, da je komunikacija med njima – če je sploh kdaj bila – že zdavnaj zamrla, da se pogovarjata le še o obveznostih, kdo bo katerega otroka kam prepeljal, da se mož ukvarja s svojimi hobiji, ali ko pride iz službe, obsedi pred televizijo, ona pa se sama ukvarja z otroki …, pove še, da že dolgo nista sama kam šla ali si kaj privoščila … Žena o svojih občutkih možu ne upa odprto pripovedovati, saj je to že večkrat brezuspešno poskušala, pa je ni poslušal, še manj razumel in je zakopala upanje, da bo še kdaj razumljena in slišana, da bo njen mož opazil njeno bolečino in osamljenost … Ve, da je najbolje, če daje videz, kot da je vse v redu.

In na žalost mnoge naše družine zares tako funkcionirajo. Dajejo videz, kot da je vse v redu. Hiše in njihova okolica je lepo urejena, pred garažo je dober avto, če pridemo na obisk »vse štima« …, kaj pa se dogaja v odnosu med možem in ženo, nam ostane prikrito. In ko slišimo, da sta šla dva soseda ali znanca narazen, se čudimo, kako je to mogoče, saj sta vendar bila krasen par …

In kdo je zdaj tu trdosrčen? Lahko bi rekli oba, saj ima vsaka »’špaga’ dva konca«, vendar tokrat želim večjo odgovornost namenoma »obesiti« na moškega. Pri tem se ne želim niti najmanj »prilizovati« ženskam oziroma ženam, niti nimam namena zmanjševati njihov delež odgovornosti, pač pa želim opozoriti na nedoraslost, pomehkuženost in razvajenost sodobnega moškega, ki misli, da ima pravico do počitka in prostega časa, medtem ko se žena preganja za otroki, pravico do tekme po TV, pravico do piva s prijatelji, pravico do kritiziranja ženinega dela … Od kod mu vse te »pravice«, se vprašam. Kdo mu jih je dal? Je potem čudno, če želijo žene iz takega odnosa pobegniti, če se čutijo zapostavljene in izkoriščane …?

Zato vas prosim, gospodje, vzemimo si k srcu in ozavestimo današnji trenutek, ki od nas zahteva pokončnost in zrelost. Dober odnos v zakonu (in v zunajzakonski skupnosti) ni za nedorasle in pomehkužene dedce. Dober in zdrav odnos v zakonu je trdo delo, ki od nas večkrat zahteva pripravljenost na odpoved in žrtev, pripravljenost, da stopimo ven iz cone lastnega udobja, zavihamo rokave, premagamo samega sebe, svoje predstave, interpretacije in predsodke, ki jih v naš razum vsak dan spretno vnaša javno mnenje.

Nekdo je rekel: »To, kar danes smo, je posledica naših preteklih odločitev in to, kar bomo jutri, bo posledica naših današnjih odločitev.« Kako resnično. Zato vas vabim, dragi gospodje, da se danes odločite in naredite kaj konkretnega za vajin odnos. Naj bo vaša žena (partnerka) presenečena in naj se sprašuje, kaj se vam je pripetilo …

Morda vam bo všeč predlog: svojo ženo (partnerko) lahko presenetite in ji podarite Darilni bon za vikend seminar z naslovom Nepozabni trenutki za naju. Prvi seminar bo že naslednji vikend (10.-12. april 2015) v Njivicah na otoku Krku, hotel Beli Kamik. Prijave in informacije na povezavi.

Vikend seminar Nepozabni trenutki za naju je predvsem čas, ki ga zakonca podarita drug drugemu; čas, ko nikomur ne govorita o sebi, o njunih občutkih oz. odnosih (ni »pogovornih skupin«); čas, ko več premišljujeta o sebi in se več pogovarjata o njunem odnosu; čas, ko se ozirata na prehojeno pot in naredita kakšen dober načrt za jutri … (skratka je čas polnjenja baterij, čas za inventuro, infuzijo, remont …).

Verjemite, žene so takoj za tako stvar. Kaj pa možje? Za može pa je to »hud zalogaj« – od njih terja zrelost in pogum – pravo moškost, ne pa pomehkuženost.

Če se boste v teh dneh prijavili, se boste pridružili skupini več kot 80 parov, ki so že zbrali korajžo in so se že prijavljeni. Torej vljudno vabljeni in korajža velja!

Vsem obiskovalcem portala časnik.si želim vesele velikonočne praznike.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • Služiti dvema gospodarjema Nihče ne more služiti dvema gospodarjema: ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali pa bo…(Lk 16, 13) …ali pa bo naredil uspešno kariero. Politično...
  • Afera Dimic: liberalno domačijstvo in etika pravno mogočega V zgodbi o Simoni Dimic in njeni hiši je veliko elementov, o katerih bi se lahko razpisali. Najprej npr. o “domačijskem” dostavljanju papirjev med zakoncema...
  • 16.000 čudakov na ljubljanskih ulicah V nedeljo zjutraj je bila zasnežena Ljubljana polna ogrevajočih se tekačev, ki so čakali na start. V čem je "fora", da človek zjutraj vstane, se...
  • Pomembnost sedanjega trenutka Pretekli vikend sem se skupaj s kolegi študenti logoterapije iz Slovenije in Hrvaške udeležil študijske ekskurzije na „Franklov Dunaj“. Obiskali smo hišo na Mariannengasse 1,...

Sem mrtva ali živa riba? - Časnik

Najprej »pometamo pred lastnim pragom«, potem gremo pa naprej. Tudi tokrat želim spregovoriti o družini, saj me skrbi stanje v naših družinah. Namenoma danes ne mislim govoriti o spremembah družinskega zakonika in iskati nove argumente proti, saj mi je jasno, da zagovorniki sprememb logičnih in zdravih argumentov niso sposobni razumeti, še manj sprejeti.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17061 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17014 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17075 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16450 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16410 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16351 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Sem mrtva ali živa riba?