Od kod protiimperializem in osvobodilnost OF
Spletni Časnik

Sobota, 28. Marec 2015 ob 08:27

Odpri galerijo

Zdi se, do so se potencialni pisci sprijaznili z dejstvom, da je KPS fronto ob njeni ustanovitvi res poimenovala »protiimperialistično«. Celo brez večjih težav. Ni namreč mogoče zanikati, da je partija s pomočjo fronte, ne glede na njeno ime, sprožila množični odpor proti okupatorju.

V »Pismih bralcev« Dela sem se 10. oktobra 1996 na kratko vmešal v prerekanje in predlagal piscem, naj prepustijo odgovore na to in podobna sporna vprašanja zgodovinarjem. Samo mimogrede sem skušal pojasniti, zakaj je KPS imenovala fronto protiimperialistično, pa tudi, zakaj jo je kmalu nato preimenovala v osvobodilno. S tem sem prevzel obvezo za popolnejše pojasnilo. Umiritev ozračja se zdi lepa priložnost, da jo izpolnim. Okoliščina, da nisem zgodovinar, prinaša s seboj sicer precej tveganja, moje verjetne napake pa naj poklicni zgodovinarji vzamejo kot povabilo, da jih popravijo.

Pojem imperializma in s tem antiimperializma, kakor so ga v XX. stoletju uporabljali komunisti in njihovi privrženci nasploh, je kajpak Leninov. Imperializem je najvišji stadij kapitalizma, v katerem se protislovja kapitalizma razvijejo do neznosnega obsega ne le znotraj posameznih držav, ampak se razširijo tudi na odnose med državami. Tako kot se znotraj kapitalističnih družb do skrajnosti zaostrijo razmerja med delavskim in kapitalističnim razredom, se v njihovih medsebojnih odnosih do skrajnosti zaostrijo nasprotja med imperialističnimi in kolonialnimi državami. Prve uporabljajo za urejanje odnosov imperialistične vojne, ki povsem ustrezajo bojem buržoazije proti delavskemu razredu znotraj posameznih dežel. Imperialistične vojne so zato nepravične, kot je nepravičen boj buržoazije proti delavskemu razredu. Da bi bil v nepravičnem boju kapital uspešnejši, organizira fašizem kot »udarno pest kapitalizma«.

Naloga delavskega razreda, kakor mu jo je zadala partija, je izvedba revolucije in vzpostavitev socialistične ureditve. Marx in Engels pa sta na podlagi izkušenj ugotovila, da se v razmerah sodobne tehnologije delavska revolucija posreči le izjemoma. Čeprav sta napovedala konec kapitalistične ureditve že za 1848, sta se namreč prevarala. Zato sta postavila pravilo, da se revolucije v sodobnih razmerah posrečijo predvsem za časa vojn, posebno neuspešno vodenih, ki zrevolucionirajo vojake, pretežno delavce in kmete, hkrati pa tudi velike dele meščanstva, zlasti inteligence. Pred natančno štiridesetimi leti sem v svojem učbeniku politične ekonomije (kapitalizma) združil podobne, za revolucijo ugodne razmere pod skupnim pojmom osvobodilne vojne.

Lenin je Marxove in Engelsove izkušnje izkoristil za uspešno izvedbo oktobrske revolucije. Če se omejimo na teoretično stran njegovega nauka, mora proletariat v imperialistični vojni moč, ki jo ima zaradi svoje koncentracije pod orožjem in opremljenosti z njim, izkoristiti proti svoji buržoazni vladi. To vlado mora vreči in »imperialistično vojno pretvoriti v državljansko vojno«. Ker je proletariat v manj razvitih deželah številčno nezadosten, si mora pomagati s primernimi zavezniki, ki jih pridobi na svojo stran. V oktobrski revoluciji so bili to predvsem kmetje. Ko je zmaga revolucije zagotovljena, postanejo zavezniki proletariata njegovi sovražniki in jih mora likvidirati, če si noče na poti v brezrazredno družbo podstavljati cokle. Strategija proletarske revolucije je tako taktika dveh etap revolucije. Najprej z zavezniki, potem pa po njih.

To strategijo proletarske revolucije, katere odkriti cilj je bil boljševizacija Slovenije in Jugoslavije, so z manjšimi izjemami (npr. dr. Sima Marković) javno zagovarjali slovenski in jugoslovanski komunisti vse od Vukovarskega kongresa leta 1920 pa do Četrte državne konference KPJ v Ljubljani decembra 1934. Spremembe je prinesel prodor nacionalsocializma. Namesto, da bi bila Evropa boljševizirana, jo je zajel val protisovjetskega fašističnega nacionalizma. Komunizem se je znašel v defenzivi. Takšne trende je bilo treba zaustaviti in zaobrniti. Proti fašizmu je bilo treba sprožiti križarsko vojno. Stalin je to nalogo zaupal Georgiju Dimitrovu, proslavljenemu junaku leipziškega procesa, na katerem je kot obtoženec za požig Reichstaga večkrat spravil rohnečega nacista Hermanna Göringa v besno onemoglost. Že prej je bil delal za Kominterno, zadnje čase v Nemčiji, po zmagoslavnem prihodu v Moskvo (ker je bil Bolgar, mu je Stalin v ta namen podelil sovjetsko državljanstvo) pa so v Komunistični internacionali – Kominterni prav zanj ustanovili generalni sekretariat.

Besedilo je vzeto iz novega zbornika O vzponu komunizma na Slovenskem, ki ga lahko naročite na Časniku.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

  • Sodelovanje komunistov in nacistov do 1941 Sodelovanje med nacisti in komunisti je zajemalo številna do takrat nepredstavljiva področja. Gestapo se je šolal pri NKVD, delegacije nemškega Gestapa in SS so se...
  • Osvobodilna vojna in revolucija V predstavitvi svojih spoznanj, ki so povezana s tem prelomnim časom in s temi prelomnimi dogodki, si bom pomagal z zgodbami partizanov, ki so v...
  • Blaž Knez: Črne bukve (recenzija in avdio) Recenzija: Črne bukve, o delu komunistične osvobodilne fronte proti slovenskemu narodu, Ljubljana 1944, ponatis 2014. Knjiga, s katero so si nekdaj »pomagali« pri sodelovanju s...
  • Montessori za telebane Še vedno sem presenečen, kako malo ljudi, tudi tistih iz pedagoškega sveta, pozna montessori vzgojni koncept. Ko ljudje slišijo besedo montessori, se spomnijo, da obstaja...

Od kod protiimperializem in osvobodilnost OF - Časnik

Zdi se, do so se potencialni pisci sprijaznili z dejstvom, da je KPS fronto ob njeni ustanovitvi res poimenovala »protiimperialistično«. Celo brez večjih težav. Pojem imperializma in s tem antiimperializma, kakor so ga v XX. stoletju uporabljali komunisti in njihovi privrženci nasploh, je kajpak Leninov. Imperializem je najvišji stadij kapitalizma, v katerem se protislovja kapitalizma razvijejo do neznosnega obsega.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Od kod protiimperializem in osvobodilnost OF