Ž. Turk, Planet Siol: Za kaj v resnici gre v Grčiji in v Sloveniji
Spletni Časnik

Sobota, 31. Januar 2015 ob 09:55

Daniel Gros, eden najvplivnejših bruseljskih politično-ekonomskih analitikov, svoj komentar o Grčiji končuje z ugotovitvijo, da ni prav velike razlike med vlado, ki ne spoštuje obljub, in vlado, ki ničesar ne obljublja. S prvo misli na vlade meščanskih strank, ki so Grčijo vodile do zdaj, z drugo misli na Sirizo.

Skratka, da se po obdobju kravala v zvezi z varčevanjem in servisiranjem grškega dolga v zvezi s tem ne bo prav veliko spremenilo.

Če ne gre za dolgove in varčevanje, za kaj torej v Grčiji sploh gre? Za kaj gre v Sloveniji? Za kaj v Evropi?

Prevladujoči medijski okvir za zgodbe o volitvah v Grčiji je, da gre za boj Sirize proti finančnim organizacijam, ki da dušijo Grčijo. Da gre za boj proti varčevanju, severu, Bruslju, proti Nemcem …

Predvolilno platformo Sirize so kupili vsi. Najbolj grški volivci, pa tudi poročevalci, komentatorji in ekonomisti. Ti še posebej radi verjamejo, da gre za ekonomski problem in že iščejo kompromise, da bi bila Nemčija sita in Grčija cela. Ta zgodba je samo zgodba za javnost in morda za zgodovinske učbenike. Odvisno, kdo jih bo pisal.

Siriza je zmagala pod zastavo borbe proti tem finančnim okupatorjem. Cipras da bo Grčijo osvobodil okupacije neoliberalne finančne oligarhije. Napravil bo konec poniževanju Grčije. Odvrgel bo okove Maastrichtske pogodbe.

Zamenjajte neoliberalno z židovsko, Grčijo z Nemčijo in Maastricht z Versaillesom. Mladina, glasilo slovenske radikalne levice, na naslovnici piše “Danes Grčija, jutri Evropa”. Refren neke pesmi je bil “Denn heute da hört uns Deutschland Und morgen die ganze Welt”. Google Translate is your friend.

Cipras je volivcem obljubil veliko tistega, kar je Grčija že dosegla pod drugimi vladami, razpihoval je sovraštvo do EU in Nemčije ter z lopato metal volilne bombone, kaj bombone, cele bombonjere, od zastonj stanovanj in trinajste pokojnine do poceni dizelskega goriva.

Kaj muči Grčijo

Grčija ne ječi pod bremeni zunanjega dolga. Za servisiranje svojega uradnega dolga plačuje manjši delež BDP kot Slovenija, Italija ali Irska. Plačuje nižjo efektivno obrestno mero. Dolg so jim že večkrat ostrigli, moratorij je uveljavljen. Popustov so že dobili veliko.

Pogoj za te velike popuste je bil, da Grčija opravi nekatere reforme, zaradi katerih bi postala bolj konkurenčna in bi povečala izvoz ter pritegnila tuje investicije. Medtem kot so Španija, Portugalska, Irska in tudi Slovenija v času krize bistveno povečale izvoz, se to v Grčiji ni zgodilo. In prav to državi manjka – idej, kako pognati gospodarstvo, kako več narediti in tisto dražje prodajati.

V volilnem programu Sirize je 40 idej, kako denar deliti ali metati podjetnikom polena pod noge, pa nobene ideje, kako bi pridelali in prodali en sam lonček oliv več. Program z zadnjih volitev je še bolj utopičen. Po zadnjih volitvah pa se jih bodo tudi tuji investitorji s svojim denarjem, znanjem in trgi izogibali v širokem loku.

Konec varčevanju ne bo naredila Siriza. Že veljavni program trojke ne predvideva nobenega večjega dodatnega varčevanja.

Osvobodilna fronta

Grška osvobodilna borba proti tujim finančnim okupatorjem, Bruslju, vsiljenemu varčevanju … je samo sredstvo za prevzem oblasti v Grčiji, morda pa tudi širše, s strani populistov in demagogov, ki v normalnih nekriznih razmerah nikoli niso mogli računati na uspeh na demokratičnih volitvah.

Recept je v 20. stoletju uporabil marsikdo. Ključno za uspeh je, da boj za oblast in spremembo družbenega reda prikažeš kot nekaj domoljubnega (za desne), socialno čutečega (za leve) in naprednega (za intelektualce). Kombinacija teh čustev je spravila na oblast vse totalitarizme 20. stoletja in vse velike inženirje, ki bi radi zgradili nov svet. Cipras je gradbeni inženir, daje pa vtis, da bi rad gradil tudi kaj večjega od hiš.

Tudi pri nas imamo nekaj izkušenj z borci proti okupatorjem, katerih nesporen in merljiv efekt je bil prevzem oblasti.

Nesporen in merljiv efekt zmage Sirize ne bodo odpustki pri servisiranju dolga, ampak v vzpostavitvi drugačnega gospodarsko-političnega sistema v Grčiji. Kar glede na zgodbe, ki jih slišimo o tajkunih in korupciji, morda niti ni najbolj nepotrebna stvar, ki jo mora Grčija opraviti, ni pa gotovo, koliko so te zgodbe resnične in koliko so samo priprava za ukrepe Sirize proti “razrednemu sovražniku”.

Več lahko preberete na Planet Siol.

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Ž. Turk, Planet Siol: Za kaj v resnici gre v Grčiji in v Sloveniji