B. Vodopivec, Finance: Zločin in kazen neoliberalcev
Spletni Časnik
Ajdovščina eMesto

Petek, 19. December 2014 ob 18:41

Neoliberalci so po drugi svetovni vojni v naših krajih zagrešili nekaj deset tisoč zunajsodnih pobojev. V Ukrajini je pred osmimi desetletji zaradi nesposobnosti in naklepnih sabotaž neoliberalne oblasti od lakote umrlo več milijonov prebivalcev. V stotinah štejemo prebežnike, ustreljene na meji med Vzhodno in Zahodno Nemčijo, ko so želeli pobegniti mizeriji in represiji tamkajšnjega neoliberalnega režima. Najhujše ekscese pa so si neoliberalni fanatiki privoščili v Kambodži v sedemdesetih, ko so pomorili skoraj četrtino prebivalstva.

Če so vam podobne blodnje intelektualno blizu, vam slovenska nacionalna televizija rezervira prime time, najbolj gledani temin svojega prvega programa, za vašo redno oddajo. In vam celo dovoli, da tisto popačeno realnost, ki ste jo sposobni uzreti skozi monstruozno dioptrijo svojih ideoloških predsodkov, imenujete »informativni magazin«. Stanovski kolegi pa vam podelijo Rožančevo nagrado za publicistiko z utemeljitvijo: »Avtorjeva beseda je nož, ki v stilistično virtuozni maniri krvavo zareže v družbeno telo, dokler iz njega ne zazevajo prazna čreva kapitalističnih ekonomskih ideologij in zlorab demokracije.« Kaj to pove o intelektualnem dometu te srenje? Kje to živimo? Rožanc se obrača v grobu. Topla greda 2014.

Rekli boste, da pretiravam. No, preberite si [www.mladina.si] pa povejte še enkrat. Avtor v »stilistično bravurozni maniri« potegne popoln enačaj med komunizmom in neoliberalizmom. S celotnim Štefančičevim intelektualnim izločkom se je škoda ukvarjati. Poglejte samo tole cvetko, njegovo »paralelo« med nasilnostjo komunističnih in »neoliberalnih« revolucij: »Ali pa se spomnite, kako so kri puščali Sloveniji. Preobrazba gospodarstva in družbe po podobi neoliberalnih načel – liberalizacija, privatizacija, deregulacija – je potekala nasilno, krvavo, nečloveško. Po partijsko.« Halo? Nasilno, krvavo? Živimo v isti državi? V isti zgodovini? V istem času? V isti realnosti?

Ima to kakšno težo, se je s tem vredno ukvarjati? Težo vsekakor ima. Prevlada levice v slovenski politiki, medijih in civilni družbi je znana. Skrbi za to, da ne moremo končati našega ponesrečenega socialističnega eksperimenta. Da vas ne bi v tem predprazničnem času preveč obremenjeval z duhomornimi analizami, si bom za ilustracijo kar sposodil komentar s spletnega foruma enega naših dominantnih medijev: »Pa ti povem, da je na svetu več revščine v državah, kjer vlada kapitalistična ureditev, kot pa v državah, kjer vladajo komunisti. Da je v Severni Koreji revščina in lakota, je laž oziroma zahodna propaganda. Nedolgo tega sem pogledal posnetek o življenju v Severni Koreji, ki ga je posnel neki ameriški novinar. Severna Koreja je srednje razvita država z avtocestami, s podzemno železnico, gradbeno stroko in arhitekturo, ki je Slovenija še lep čas ne bo dosegla…« V resnici v Severni Koreji dizajnirajo tudi Samsungove galaxyje, Južna Koreja pa je samo njihova proizvodna potilnica, naj dodam.

Vsa čast, Marcel in druščina, še Goebbels bi pozelenel od zavisti. Če ste želeli oprane možgane prepričati, da je liberalizem enako komunizem, vam je uspel presežek: Oprani možgani celo verjamejo, da je komunizem boljši. Mogoče se vam to zdi nepomembno, češ, pusti, Blaž, saj je samo Marcel. No, razmislite o tem še enkrat naslednjič, ko boste na gospodarski zbornici jamrali, da nobena vlada ne izpelje reform. Kako pa naj jih v takem političnem ozračju? Od kod pa pride 15-odstotna podpora za Bambi Luko Mesca in njegove disneylandovske ideje in projekte, če ne ravno od tod? Pa vsesplošna ljubezen do državne lastnine, državnega urejanja vsega, kar vam lahko pade na pamet, paranoja pred »tujci«? Histerični revolt proti kakršnikoli reformi in racionalizaciji?

Vleči vzporednice med liberalizmom in socializmom je postalo moderno tudi v delu desnega tiska. Pa kaj je z vami? Neoliberalizem ni nikakršna zrcalna podoba komunizma. Med socializmom in liberalizmom ni nikakršnih vzporednic, so samo enormne razlike in nasprotja. Te vzporedne linije se vam lahko prikazujejo samo, če vas je prizadel škilavi ideološki astigmatizem tipa Štefančič. Na prvi pogled opazna asimetrija med tema dvema pogledoma je najprej ta, da komunizem pošilja svoje ideološke nasprotnike v Gulag, liberalizem pa ne. Liberalci si želijo le to, da bi bili politični proces in politične rešitve taki, da drugi, tudi če pomenijo volilno večino, ne bi preveč posegali v individualne svoboščine in pravice tistih, ki se z večino ne strinjajo. Vključno z njihovo pravico do lastnine. Vsekakor naj ne bi posegali bolj, kot se je zgodovinsko izkazalo kot še skrajno sprejemljiva meja, onkraj katere sta ogroženi motivacija in sposobnost družbe za kreativnost, rast in napredek. Na kratko, liberalca niti najmanj ne moti, če si drugi s svojimi sredstvi in svojim denarjem organizirajo socializem ali komunizem. Komunist pa tistemu, ki želi s svojimi sredstvi in svojim denarjem organizirati kapitalizem, denar najprej pobere, nato pa mu pošlje še kroglo v tilnik.

Naslednja razlika med komunizmom in neoliberalizmom je počasneje razmišljajočim mogoče malo teže razumljiva, a ravno tako temeljna. Čeprav imata obe ideologiji močno potezo utopizma, gre pri tej utopičnosti za temeljno asimetrijo. Demokracije osvajajo liberalne rešitve počasi in s težavo. Potrebna je visoka stopnja demokratične kulture. Družba se mora otresti retrogradnega nacionalizma in plemenskih, klanovskih in kolektivističnih ter rentniških, zastonjkarskih in klientelističnih mentalnih vzorcev. Maksima, da ni važno, kakšen je, samo da je naš, se mora posloviti kot vrhovno načelo selekcije.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

B. Vodopivec, Finance: Zločin in kazen neoliberalcev - Časnik

Sorodni prispevki: A. Ihan, Reporter: “Iz strahu učili otroke molčati” Zdravnik, pisatelj, pesnik in esejist Alojz Ihan, ki je nedavno prejel Rožančevo nagrado za Državljanske eseje, je v pogovoru za STA med drugim dejal, da... Tanja Štumberger Porčnik, Demokracija: Slovenci niso izkusili liberalizma Tanja Štumberger […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17034 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16987 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17048 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16425 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16384 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16325 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

B. Vodopivec, Finance: Zločin in kazen neoliberalcev