Tako mine slava sveta
Spletni Časnik

Ponedeljek, 20. Oktober 2014 ob 09:56

Odpri galerijo

65123809_miro-cerar

65123809_miro-cerarKaj reči po vsem tem, kar se je zgodilo v Bruslju? No, spraviti se (ponovno) na Alenko Bratušek bi bilo nesmiselno. Prelahko. Celotno dogajanje na relaciji Bruselj – Ljubljana pa si zasluži poglobljen razmislek. Tokrat Slovenija ni dobila samo prijaznega opozorila. Tokrat je šlo za krepko zaušnico. Tisto, katere odmev se sliši po sobi in zaradi katere vsi prisotni obmolknejo in se spogledujejo v zadregi.

Nobenega Konrada, Kantorjev pa na pretek

To, kar se je zgodilo v Bruslju, daleč presega samo Alenko Bratušek in njene (ne) sposobnosti vodenja energetske politike na evropski ravni. Žalostna je slika današnje Slovenije. Naj bom čim bolj jasen: Slovenija je preslikava povprečnega prevaranta in spletkarja (to, čemur v italijanščini pravimo “faccendiere”), ki misli, da se v njegovi osebi združujeta duh Konrada Adenauerja in Stevea Jobsa s pridihom svetosti papeža Frančiška. Zase misli, da je “Sveta Trojica en sam Bog”. To je tranzicijska miselnost, ki sta jo razvili aroganca in samooklicana vsevednost večine ljudi, ki so v različnih obdobjih pridobivali moč. In to na vseh področjih. To je prototip podjetnika, ki je brez ficka v žepu v novem sistemu tržnega gospodarstva najel kredit, ne za to da bi investiral v podjetje, ampak za to da bi si kupil novi mercedes in vilo v Dalmaciji. Socialistična miselnost, v kateri so se izgube vedno družbeno porazdeljevale, presajena v nov sistem tržnega gospodarstva, v katerem je zasebni kapital in kjer socializacije izgub niso predvidene. Če pridelaš izgubo, moraš za to sam odgovarjati: to je nauk tržnega gospodarstva. Odgovornost, to je ključna beseda, ki jo je sistem slovenskega modusa operandi povsem izbil iz splošne zavesti.

Ne, krivec ni tržno gospodarstvo!

In ne, za katastrofalno stanje Slovenije ni krivo tržno gospodarsto, kot se danes v “naprednih levičarskih krogih” marsikje poudarja: zahodni tip tržnega gospodarstva je po drugi svetovni vojni dvignil celotno zahodno Evropo skozi Marshallov plan, ki sta mu sledili dve desetletji neverjetnega gospodarskega napredka v petdesetih in šestdesetih. Ne, kriv ni nehumani kapitalizem, krivi sta oholost in aroganca dežurnih Kantorjev, in to v politiki, gospodarstvu, sodstvu, pogosto tudi v kulturi. V tem je bistvena razlika: medtem ko so Evropo po 2. svetovni vojni vodili Monnet, Adenauer, De Gasperi in njim podobni, vodijo Slovenijo Kantorji.

Polom velikih gradbincev, polom mariborske nadškofije, polom Stožic, stečajni postopki velikih vitezov Kučanovega Foruma, 21, 5 milijard evrov velika luknja v slovenskem bančnem sistemu. In politika: zaostrovanje za vsako ceno, ko je na eni strani edini cilj ta, da se Janša – “razredni sovražnik” spravi iz igre, medtem ko druga stran noče niti vzeti v poštev (ali pa ni sposobna), da bi po več kot 20 letih “svojemu edinemu vodji”, Janezu Janši, našla neko alternativo. In sodstvo: blamaža s primerom Lipa – Zavašnik, blamaža s primerom Balkanski bojevnik in seveda blamaža z načinom vodenja primera Patria.

V kontekst evropske zaušnice Sloveniji spadata afera “trenirkarji” in afera “drugorazredne teme”, spadata pomladanski kogres Pozitivne Slovenije z Jankovićevo “vrnitvijo” in rušenje vlade Alenke Bratušek, spadata samovšečnost Bratuškove pri samokandidaturi in izgradnja danes vladajoče SMC v samih šestih tednih (strici so v podobno kratkem času zgradili tudi Pozitivno Slovenijo in še prej Zares).

beri naprej >>>>>

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Tako mine slava sveta