Stati inu obstati
Spletni Časnik

Sreda, 30. Julij 2014 ob 17:45

Odpri galerijo

“Zato v stiskah potrebujemo pravo vero. Ta v nas stori, da se trdno zanašamo na preprosto ter golo Božjo obljubo njegovih besed do smrti, da srčno, voljno ter ponižno čakamo na to, kar nam je Bog obljubil, in da brez vsakega dvoma verujemo, da gotovo pride čas, v katerem bo Bog izpolnil svojo besedo in obljubo, kajti Bog je resničen in vsemogočen: pri njem ni nobena stvar nemogoča – kar on hoče, to zmore narediti (Lk 1,37; Mr 9,23; Ps 115,3). (…) S takšno vero more kristjan v stiskah in skušnjavah stati in obstati in se zoperstaviti neveri, ki tiči v našem mesu.“

Zakaj sem v uvodu v današnjo kolumno citiral Trubarja? Najprej iz globokega spoštovanja do pokončnega moža, ki je slovenski jezik in slovensko besedo pred petimi stoletji dokončno umestil v kontekst (takratne) kulturne Evrope. Potem zato, ker bom, kot pove naslov, razmišljal o Trubarjevi duhovni oporoki Slovencem, njegovi besedni zvezi “stati inu obstati”. In končno zato, da nam vsem osvežim spomin: mogoče je minilo že kar nekaj časa, ko smo se nazadnje srečali z izvirnim besedilom Trubarje pridige o veri, v kateri najdemo te njegove znamenite besede. Pridiga je sestavni del Trubarjeva prvega Katekizma iz leta 1550, torej prve slovenske knjige.

Foto: Sanja Slemenšek.

Foto: Sanja Slemenšek.

Stati

Ko se otrok rodi, starši nestrpno čakajo, kdaj se bo kobacajoče bitje postavilo na svoje noge. Mnogi se spominjamo trenutka, ko sta naša prvorojenka ali prvorojenec spustila stol in samostojno – stala. Mogoče samo za trenutek. Mladi starši so na to navadno zelo ponosni: „Naš mali že sam stoji,“ se radi pohvalijo. Kot na telesnem se tudi na drugih področjih življenja človek postopoma osamosvaja. Človek je „bitje na poti v samostojnost“.

Kdaj je pravzaprav človek samostojen? Če se opremo na etimologijo besede, potem je človek (v telesnem, psihološkem, socialnem in duhovnem smislu) samostojen takrat, ko na različnih področjih svojega bivanja „sam stoji“, ko za to, da stoji, ne potrebuje zunanje opore. Koncept človekove samostojnosti je relativen in dinamičen. V določenem obdobju človekovega razvoja se pričakuje določena raven samostojnosti: pri enem letu naredi otrok prve korake, pri treh je motorično že zelo spreten, itn. Podobno je s človekovim socialnim, moralnim, psihološkim in duhovnim razvojem.

Cilj vzgoje (in pozneje samovzgoje) je, da otrok postane samostojna osebnost. Da se postavil na svoje noge, vzravna svoje telo, dvigne svoj obraz. Stoji lahko samo oseba, ki je razvila svojo identiteto do te mere, da lahko vzdrži pritiske okolice in javnega mnenja na eni ter svoje notranje boje na drugi strani. Za takega človeka pravimo, da je pokončen. Da ima načela. Da kljubuje.

Obstati

Ko se človeku uspe postaviti na svoje noge, hitro razume, da je bil za to sicer potreben napor, toda da (v)stati kljub vsemu ni bilo težko. Težko je – obstati!

Skoraj dve desetletji sta minili, ko sem s prijatelji začenjal projekt Skala. Spomnim se navdiha in vznesenosti začetkov. Začenjali smo z nečim novim, z nečim, česar se do takrat ni še nihče na tak način lotil v Sloveniji: z uličnim delom z mladimi. Po eni strani smo čutili adrenalin in navdušenje, po drugi strani nismo mogli mimo gore neodgovorjenih vprašanj. Kako bo šlo? Na kaj naj se opremo? Kako vzpostaviti učinkovite načine vzgojnega delovanja, ki bodo mladostnikom na t.i. „robu družbe“ res v oporo pri njihovem odraščanju v samostojne osebnosti? Kako se znajti znotraj etničnih, družinskih, nevladnih, vzgojnih, birokratskih, vrednostnih in ne vem kakšnih še sistemov? Kako umestiti nekaj novega v resničnost sveta, ki že obstaja? Začeli smo. Verjetno si Skala še danes zastavlja podobna vprašanja. Glede na to, da še vedno aktivno dela, očitno odkriva pravilne in smiselne odgovore, v katerih se prepoznajo tako mladi kot ulični vzgojitelji.

Ko smo začenjali, mi je prijatelj povedal nekaj, česar v takratnem ustvarjalnem zanosu nisem povsem razumel: „Zapomni si: ni težko začenjati! Težko je vztrajati, ohranjati in negovati rast začetega!“

Danes globlje razumem, kaj mi je hotel povedati. Drži! Kljub temu, da se številnim navadno zdi najtežje začeti neko pot, življenjska izkušnja kaže, da je najtežje vztrajati na poti, ki si jo zadamo. Hujšanje, tek, študij, zakonska zveza, osebne zaobljube, odvajanje od razvad, javne in intimne življenjske odločitve. Po začetnem navdušenju se prej ali slej pojavi brezvoljnost, ob prvih težavah, ki se pojavijo – in pojavijo se vedno – ljudem zmanjka poguma. Številni odnehajo in  odložijo začetek na neki „pozneje“ ali začnejo z nečim novim. Kako priročno …

Ni se težko torej postaviti na noge. Ni težko stati. Tisto, kar je v življenju res težko – in edino pomembno, je – obstati. O(b)stati (kot) človek, obstati kot oseba, ukoreninjena v svoje osebne in skupne vrednote, v svoj smisel. Obstati kljub zunanjim menjavam časov in menjavam lastnih notranjih občutij.

beri dalje ...

Stati inu obstati - Časnik

Sorodni prispevki: Voditelji spodbujamo “možgane na off”? Od svojega šefa v podjetju, otroci od starša, verniki pa od župnika, … skratka, od voditelja ljudje pogosto pričakujejo rešitve problemov prinešene “na pladnju”. Ko... Starši, dovolite otrokom, da so hudobni Pred leti sem v Belgiji, v Gentu […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17061 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17014 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17075 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16450 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16410 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16351 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Stati inu obstati